REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční hostina: Jak nakoupené jídlo nevyhodit a efektivně využít?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zvládnout nákup v předvánočním shonu je jen první krok. Co pak se vším tím jídlem v taškách, aby se nezkazilo? Domácnosti v Evropské unii mají na svědomí 53 % všeho vyhozeného jídla. V Česku podle Mendelovy univerzity1 doma vyhodíme v přepočtu na osobu za rok téměř 34 kg jídla, které by se ještě dalo sníst. Plýtvání jídlem má významný negativní vliv na životní prostředí a koneckonců jde i o vyhozené peníze. Abychom jej omezili, stačí se řídit základními pravidly. Iniciativa Zachraň jídlo se v nových videonávodech věnuje tématům skladování a zpracování nejrůznějších surovin a také správnému nakládání s ovocem, jehož spotřeba před Vánoci stoupá. Chce v nich ukázat, jak lze jednoduše předcházet plýtvání a ušetřit tím nejen peníze, ale i planetu.


Spíž versus lednice

“Jednou z nejčastějších příčin, proč se kuchyňské koše plní jídlem, je špatné skladování. Právě nesprávné skladování jednak významně snižuje kvalitu potraviny a současně zkracuje její životnost,” říká Petra Čížková ze Zachraň jídlo. Jak tomu zabránit? Rozdělte si nákup na to, co patří do lednice a co ne. Potraviny v ledničce je pak nutné správně rozdělit do poliček a boxů. U zbytku nákupu stačí vědět, co může zůstat na kuchyňské lince a co je lepší schovat do temné spíže.

Do nejvyšších pater lednice, kde je nejtepleji, dejte máslo a otevřené skleničky či konzervy. Do středu patří mléčné výrobky jako jogurty či sýry a také vejce. Spodní poličky jsou ideální k uchování masa. Pokud si přinesete čerstvé maso balené v papíru, přendejte ho do uzavíratelné krabičky, aby déle vydrželo. Nezapomeňte, lednici je nutné pravidelně čistit a kontrolovat teplotu kolem 4 °C. Podrobnosti najdete ve videu o lednici.

 

 

A co spíž? Z dalšího videa se dozvíte, že na tmavé, suché a chladnější místo patří brambory (ideálně v prodyšném pytli), cibule a česnek. V temnu by měla být také mouka uzavřená v těsnící nádobě. Do uzavřených dóz patří i káva, čaj a koření, díky tomu nevyčichnou. Na pečivo je ideální chlebník, který můžete mít i na lince – chléb do něj dejte v utěrce, rohlíky v sáčku.

 

 

Ovoci to v míse sluší, ne každé tam ale patří

Vybrané druhy ovoce dáváme k zelenině do spodního šuplíku lednice. Patří mezi ně bobuloviny (borůvky, maliny či rybíz) a peckoviny (broskve či blumy). Pokud už jde o opravdu hodně zralé kousky, můžeme přidat i jablka a hrušky. Do lednice dáváme také veškeré nakrojené kousky.

Naopak pokojová teplota vyhovuje exotickým druhům, a hlavně avokádům a rajčatům, které mnohdy mylně skladujeme v chladu, kde přichází o chuť a aroma. V jedné ovocné míse můžeme mít například avokádo, ananas, citrusy, přidat můžeme i zmíněná rajčata. Odděleně se pak vyplatí skladovat banány a jablka, ty při zrání vypouští ethylen a tím urychlují dozrávání ovoce v okolí.

 

Pozor na avokádové ruce

Lékaři po světě tak začali označovat řezné rány na dlani, které si lidé způsobí při zpracování avokáda. Nejen exotické plody jako avokádo často neumíme bezpečně a efektivně loupat, krájet a vypeckovat. Stačí přitom znát pár fíglů, kterým se organizace Zachraň jídlo věnuje ve třetím videu. Dozvíte se, jak bez nervů vypeckovat třešně, jak se popasovat s peckou v mangu nebo že nejlepší způsob, jak oloupat zázvor, je místo nože lžičkou.

 


 

Jedlý dárek, vděčný dárek

Domácí vaječňák, pralinky nebo zavařeniny – to jsou stále častější pozornosti, kterými lidé obdarovávají kolegy v práci, přátele i rodinu. Doma dělané jedlé dárky potěší už jen proto, kolik času a energie do nich investujete. Není ale potřeba dělat speciální nákup, chutné a levné jedlé dárky se dají udělat i z toho, co máme během svátku běžně doma. Je to tedy jeden z dalších způsobů, jak zachránit nakoupené jídlo. Zkusit můžete například kandovanou citrusovou kůru, domácí bylinkovou sůl a na zahřátí třeba infuzovanou vodku. Postup najdete v posledním videu.

 

 

Spíž, tentokrát z papíru

Tomu, jak předcházet plýtvání v průběhu celého roku, zužitkovat všechny zásoby a mít přehled o sezónosti lokálních produktů, se Zachraň jídlo věnuje v Papírové spižírně, na které pracovalo s českým papírnictvím papelote. Jedná se o multifunkčního pomocníka pro vaření beze zbytku. “Slouží jako sešit, do kterého si ukládáme vlastní vědomosti ohledně vaření a skladování potravin. V mnoha rodinách chybí takovýto ucelený rádce, který shromažďuje užitečné a praktické tipy, přitom by mohl napomoci snížit plýtvání jídlem v domácnostech,” vysvětluje Michaela Číhalíková ze Zachraň jídlo, která se podílela na tvorbě obsahu.

 

Zachraň jídlo vydalo v roce 2019 také kuchařku s těmito a podobnými tipy a recepty, díky kterým české domácnosti omezí plýtvání na minimum: https://shop.zachranjidlo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy