REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V lesích už rostou hřiby kováři!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V některých místech už letos vyrazily hřiby kováře. Na fotografiích je úlovek našeho redaktora Dalibora Marounka, který ještě přikládá skvělý recept na guláš z kovářů, které jsou na něj ideální …


Roste hojně v jehličnatých i listnatých i smíšených lesích. Hodí se na smaženici, do octa, polévek, směsí i na sušení. Praktičtí houbaři hřib kovář a koloděj prakticky nerozlišují a nazývají je modráky, podle intenzivně modrající dužniny.

 

 

Možná záměna:

Za hřib koloděj (Boletus luridus), má jinak zbarvený klobouk a na třeni síťku. Hřib kovář má několik forem, hřib kovář odbarvený – var. discolor se žlutým nebo žlutooranžovým kloboukem, var. rubropileus s červeným kloboukem a var. junquileus se světle žlutým až sytě žlutým třeněm a žlutým kloboukem.

 

 

Recept: Houbový guláš z kovářů

Hřib kovář je na houbový guláš nejlepší, dužnina plodnic je pevná a hřib kovář vyžaduje delší tepelnou úpravu, některé zdroje uvádějí nedostatečně tepelně upravený, způsobuje žaludeční potíže.

500 g mladších plodnic hřibu kováře, 1 l hovězího vývaru, 100 g slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce plnotučné hořčice, hladká mouka, sladká paprika, majoránka, pepř, sůl, sádlo.

Houby očistíme, nakrájíme na větší kostky. Na sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli, lehce opečeme, vložíme kostky hub, zalijeme hovězím vývarem. Přidáme, rajský protlak, plnotučnou hořčici, sladkou papriku, pepř, sůl, dusíme pod pokličkou 20 minut. Na závěr lehce zaprášíme moukou, ochutíme majoránkou, česnekem. Podáváme například s karlovarským knedlíkem, houskovým knedlíkem, chlebem nebo pečivem.

 

 

Tip: Podobně můžeme připravit houbový guláš i z podobného hřibu koloděje, který rovněž vyžaduje delší tepelnou úpravu.

 

Text i foto D. Marounek

Více o hřibu kováři se dozvíte zde: Hřib kovář

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy