REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

V lesích už rostou hřiby kováři!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V některých místech už letos vyrazily hřiby kováře. Na fotografiích je úlovek našeho redaktora Dalibora Marounka, který ještě přikládá skvělý recept na guláš z kovářů, které jsou na něj ideální …


Roste hojně v jehličnatých i listnatých i smíšených lesích. Hodí se na smaženici, do octa, polévek, směsí i na sušení. Praktičtí houbaři hřib kovář a koloděj prakticky nerozlišují a nazývají je modráky, podle intenzivně modrající dužniny.

 

 

Možná záměna:

Za hřib koloděj (Boletus luridus), má jinak zbarvený klobouk a na třeni síťku. Hřib kovář má několik forem, hřib kovář odbarvený – var. discolor se žlutým nebo žlutooranžovým kloboukem, var. rubropileus s červeným kloboukem a var. junquileus se světle žlutým až sytě žlutým třeněm a žlutým kloboukem.

 

 

Recept: Houbový guláš z kovářů

Hřib kovář je na houbový guláš nejlepší, dužnina plodnic je pevná a hřib kovář vyžaduje delší tepelnou úpravu, některé zdroje uvádějí nedostatečně tepelně upravený, způsobuje žaludeční potíže.

500 g mladších plodnic hřibu kováře, 1 l hovězího vývaru, 100 g slaniny, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce plnotučné hořčice, hladká mouka, sladká paprika, majoránka, pepř, sůl, sádlo.

Houby očistíme, nakrájíme na větší kostky. Na sádle necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme cibuli, lehce opečeme, vložíme kostky hub, zalijeme hovězím vývarem. Přidáme, rajský protlak, plnotučnou hořčici, sladkou papriku, pepř, sůl, dusíme pod pokličkou 20 minut. Na závěr lehce zaprášíme moukou, ochutíme majoránkou, česnekem. Podáváme například s karlovarským knedlíkem, houskovým knedlíkem, chlebem nebo pečivem.

 

 

Tip: Podobně můžeme připravit houbový guláš i z podobného hřibu koloděje, který rovněž vyžaduje delší tepelnou úpravu.

 

Text i foto D. Marounek

Více o hřibu kováři se dozvíte zde: Hřib kovář

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy