REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Úhoř říční

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro úhoře je typickým znakem protáhlé, až hadovité tělo. Celá čeleď má jeden rod s několika druhy, obývajícími vody Atlanského, Indického a Tichého oceánu. Žije v tekoucích i stojatých vodách. Jeho výskyt u nás závisí na umělém vysazování monté. Hospodářsky i sportovně vekmi cenný druh, úspěšný je i jeho průmyslový chov. Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,4-0,7 kg.


Atlas sladkovodních ryb - ÚhořovitíLatinsky: Anguilla anguilla

Jiný název: Eel, Aal, Flussaal, Anguille, Evropejskij ugor, Úhor európsky

Rozpoznávací znaky: Má nezaměnitelné tělo za jinou rybu, hadovité, protáhlé, bez břišních ploutví. Šupiny má velmi drobné, které se nepřekrývají. Hřbetní, ocasní i řitní ploutev má spojenou v jeden souvislý tvar. Tělo má velmi kluzké, kdo ho chytil ví, že se nedá v rukách skoro udržet.

Obecně:

Úhoř je typickou stanovištní rybou, tedy vyjma doby, kdy chce táhnout do moře a třít se. Žije obvykle v teritoriu menších toků dlouhém 60-140 m. Loví především v noci, živí se larvami, měkkýši, pijavkami, větší jedinci bezproblémů útočí i na menší rybky či mihule. Miluje bahno, kam se rád zarývá.

Světlu se hlavně větší úhoři vyhýbají. Nalezneme je proto všude tam, kde je dostatek různých úkrytů (podemleté břehy, rozbité hráze, skupiny kamenů). Je neuvěřitelně žravý a pohyblivý, dokáže se zahrabávat hluboko do dna a putovat pod povrchem bahnitých nánosů, je velmi odolný při krátkodobém pobytu na souši a na svých cestách dovede překonávat nejrůznější překážky.

V zimě potravu vůbec nepřijímá. Mlíčáci, tedy samci úhořů dorůstají délky 50 cm, jikernačky pak až do délky 150 cm. Byly chyceni jedinci vážící až 6 kg, ale to je rarita. Úhoř velký přes 50 cm váží většinou sotva 400-500 g. A věk úhoře. Jedinci dlouzí 80-90 cm mají stáří kolem 10-12 let. Jinak jsou dochované případy, kdy úhoř v zajetí žil více jak 70 let, ale uvádí se, že běžně úhoř žije v průměru 20-25 let.

 

Kuchařské využití úhořů:

Maso úhořů je bílé, chutné, úplně bez kostí, je však také velmi tučné (obsahuje až 23 % tuku). Je všude velmi ceněno, je to maso gurmetů! Z nejznámějších úprav je nutné uvést především uzení, marinování a také konzervování v oleji. Krev úhořů obsahuje silný jed, zahříváním na vyšší teplotu však úhoří krev přestává být nebezpečná. Už při běžných kuchyňských úpravách přestává být nebezpečnou!

 

Recepty z úhoře:

Uzení úhoři na francký způsob Úhoř dušený s bylinkami Úhoř ve vinné omáčce

Smažený úhoř Úhoř po baskicku

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy