REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Úhoř říční

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro úhoře je typickým znakem protáhlé, až hadovité tělo. Celá čeleď má jeden rod s několika druhy, obývajícími vody Atlanského, Indického a Tichého oceánu. Žije v tekoucích i stojatých vodách. Jeho výskyt u nás závisí na umělém vysazování monté. Hospodářsky i sportovně vekmi cenný druh, úspěšný je i jeho průmyslový chov. Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,4-0,7 kg.


Atlas sladkovodních ryb - ÚhořovitíLatinsky: Anguilla anguilla

Jiný název: Eel, Aal, Flussaal, Anguille, Evropejskij ugor, Úhor európsky

Rozpoznávací znaky: Má nezaměnitelné tělo za jinou rybu, hadovité, protáhlé, bez břišních ploutví. Šupiny má velmi drobné, které se nepřekrývají. Hřbetní, ocasní i řitní ploutev má spojenou v jeden souvislý tvar. Tělo má velmi kluzké, kdo ho chytil ví, že se nedá v rukách skoro udržet.

Obecně:

Úhoř je typickou stanovištní rybou, tedy vyjma doby, kdy chce táhnout do moře a třít se. Žije obvykle v teritoriu menších toků dlouhém 60-140 m. Loví především v noci, živí se larvami, měkkýši, pijavkami, větší jedinci bezproblémů útočí i na menší rybky či mihule. Miluje bahno, kam se rád zarývá.

Světlu se hlavně větší úhoři vyhýbají. Nalezneme je proto všude tam, kde je dostatek různých úkrytů (podemleté břehy, rozbité hráze, skupiny kamenů). Je neuvěřitelně žravý a pohyblivý, dokáže se zahrabávat hluboko do dna a putovat pod povrchem bahnitých nánosů, je velmi odolný při krátkodobém pobytu na souši a na svých cestách dovede překonávat nejrůznější překážky.

V zimě potravu vůbec nepřijímá. Mlíčáci, tedy samci úhořů dorůstají délky 50 cm, jikernačky pak až do délky 150 cm. Byly chyceni jedinci vážící až 6 kg, ale to je rarita. Úhoř velký přes 50 cm váží většinou sotva 400-500 g. A věk úhoře. Jedinci dlouzí 80-90 cm mají stáří kolem 10-12 let. Jinak jsou dochované případy, kdy úhoř v zajetí žil více jak 70 let, ale uvádí se, že běžně úhoř žije v průměru 20-25 let.

 

Kuchařské využití úhořů:

Maso úhořů je bílé, chutné, úplně bez kostí, je však také velmi tučné (obsahuje až 23 % tuku). Je všude velmi ceněno, je to maso gurmetů! Z nejznámějších úprav je nutné uvést především uzení, marinování a také konzervování v oleji. Krev úhořů obsahuje silný jed, zahříváním na vyšší teplotu však úhoří krev přestává být nebezpečná. Už při běžných kuchyňských úpravách přestává být nebezpečnou!

 

Recepty z úhoře:

Uzení úhoři na francký způsob Úhoř dušený s bylinkami Úhoř ve vinné omáčce

Smažený úhoř Úhoř po baskicku

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy