REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Trhané vepřové maso na grilu (Pulled pork)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trhané vepřové maso je klasika amerického barbecue kuchyně. Dá se připravit například z menšího kousku vepřové plece, ovšem také z celého prasátka, což je pracnější, trvá to kolem 14 hodin a to nepočítáme napíchání a odležení selete, ale výsledek je opravdu neuvěřitelný!


Prase se peče 14 hodin v peci, předem napíchané 8 % solným nálevem, ve kterém jsou také různé nasekané bylinky. (Nakládá se i několik dní předem!) V peci se rozdělá oheň z tvrdého dřeva zhruba z 0, 5 pm, na uhlíky ze dřeva se nasype dřevené uhlí, ne moc, na rošt se vloží prase, pec zaklopí a pak se selátko pomalu peče. Teplota nesmí být vysoká, kolem 80 °C. Je do´bré mít v mase zapíchnutou sondu na kontrolu teploty. Teplota víka pece se taky průběžně měří. Teplotu v peci lze krásně regulovat dvířky pece a přívodem vzduchu.

 

 

Po 7 hodinách se prase otočí, a peče se pomalu dál. Asi po 14 hodinách by mělo být prase měkké a hotové. Potom se prase přendá na štoček, odstraní se kůže a maso se natrhá na drobné kusy, tzv. trhané vepřové. V originále se nazývá Pulled pork. Trhané maso se teplé vkládá do bulek obložených se zeleninou a dresinkem.

 

 

Zdroj textu i fotografií: www.steakgrill.cz

 

Poznámka redakce:

Steak grill je restaurace s mezinárodní kuchyní a s vlastním konceptem nacházející se u dálnice, poblíž Roudnice nad Labem. Vaří podle tradičních receptur a postupů – vždy z čerstvých surovin a na zařízeních k daným jídlům určených. Majitele je Jaroslav Honzajk, šéfkuchař a uznávaný odborník na grilování a rožnění, člen Asociace kuchařů a cukrářů a certifikovaný komisař AKC.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy