REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třezalka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… tlumí nervové napětí, mírní podrážděnost, vyčerpání a lehké deprese. Podáváme ji ve formě čaje …


Botanický náuzev: Třezalka tečkovaná

Latinsky: Hypericum perforatum L.

Lidově: Dřezalka, bylina sv. Jana, děravec, čarovník, krevník, krevníček, svatojánská bylina, třesalka, postřelenec, postřelené koření, zvoneček sv. Jana, křížek, krev sv. Jana.

Třezalka je vytrvalá bylina. Sbíráme ji v době květů, nejlépe v červenci a v srpnu asi 10-15 cm od země. U nás se hojně vyskytuje na slunných stráních, na mezích, pastvinách, v houštinách, ale i na rašeliništích. Sbíráme ji za sucha, svazujeme ji do kytice a sušíme při teplotě do 35 °C.

Tlumí nervové napětí, mírní podrážděnost, vyčerpání a lehké deprese. Podáváme ji ve formě čaje, pro lékařské účely se vyrábí olej a tinktura.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy