V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.
“Oproti vanilkovému lusku je tonka také levnější a lépe se s ní pracuje. Strouhá se jako muškátový oříšek a stačí špetička nastrouhané tonky a pokrmy získají výrazné aroma a chuť vanilky. Louhování například ve smetaně či kvalitním alkoholu je další způsob, jak s tonkou pracovat,“ říká kořenář Jan Schneedorfer ze specializovaného obchodu s kořením Království chuti.
Bez tonky se neobejde nejen zmrzlina, makronky, ale i mazanec, crème brûlée, pudink, vaječný koňak. Vynikne skvěle v paštikách, terinách, těstovinách, rajčatových omáčkách a dušených masech. Použít ji můžete i pro přípravu nápaditých koktejlů či dokonce piva.
Zdroj: kralovstvichuti.cz