REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tmavobělka žlutavá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobrá jedlá houba, starší plodnice však mají příliš vodnatou dužninu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Melanoleuca cognata

Jedlá ………………. Tmavobělka žlutavá je jedlý druh houby ceněný brzkou dobou růstu. Roste z jara kdy rostou kačenky, smrže, májovky a kdo se ji naučí určit a sbírat, ocení ji v omáčkách, směsích a polévkách.

Doba výskytu: duben až červen, září až říjen

Roste celkem hojně, většinou ve skupinách většinou mimo les na loukách i pastvinách, parcích sadech, méně část v  listnatých i jehličnatých lesích, často na složištích dřeva, v pilinách nebo dřevním odpadu, na místech kde se zpracovává v lese dřevo.

Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý později vyklenutý, často se širokým hrbolkem, lysý, za vlhka lepkavý, hygrofánní, okrově hnědý až hnědý, na středu bývá nejtmavší. Lupeny zoubkem připojené ke třeni, husté, béžové, okrové až hnědavé, na ostří tmavší. Třeň až 120 mm, válcovitý, na bázi s hlízou, na vrcholu vločkatý, bělavý, nebo žlutohnědý a bělavě vláknitý. Dužnina bělavě okrová až hnědě vodnatá, vůně slabě moučná nebo příjemně houbová, chuť příjemná houbová slabě nasládlá nebo slabě nakyslá, svíravá.

Možná záměna:

V době jarního výskytu roste podobná tmavobělka krátkonohá (Melanoleuca brevipes), která má velmi krátký rýhovaný třeň, ve stáří nálevkovitý klobouk, tmavobělka rýhonohá (Melanoleuca grammopodia), ta má výrazně rýhovaný třeň a připojené lupeny, oba dva druhy jsou však také jedlé.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy