REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Třepenitka maková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o zcela běžnou a přesto vynikající houbu.


Atlas hubLatinsky: Hypholoma capnoides

Jedlá ……………….  hodí se jak do polévek, tak do směsí, ale i k nakládání do octového nálevu

Doba výskytu: léto až podzim

Roste hojně v trsech na pařezech, kmenech a kořenech jehličnatých stromů zejména smrků ve vyšších polohách.

Je málo sbíraná možná proto, že má svého jedovatého dvojníka. Jde o houbu jménem třepenitka svazčitá. Tato jedůvka může být na první pohled lehce s třepenitkou makovou zaměnitelná, ale na lupenech najdeme zásadní odlišnost v barvě. Třepinka maková je má šedé až šedomodré (jako mák), zatím co třepenitka svazčitá je má žlutozelené, ve stáří se žlutým nádechem, navíc je odporně hořká. Oba druhy rostou na dřevě.

Podobná třepenitka cihlová má sice našedlé lupeny, ale barva klobouku je cihlově červená, plodnice jsou větší a je také nahořklá.

Klobouk má 3 – 6 cm v průměru, v mládí je polokulovitý, později klenutý až plochý, občas nepravidelný. Barvy žluté až světle oranžově žluté, ve středu vždy tmavší. V mládí má okraj věnčený zbytky plachetky. Lupeny jsou husté, u třeně vykrojené, barvy v mládí bělavé, později kouřově šedé. Třeň je tenký, barvy žluté, směrem dolů hnědnoucí. Někdy má vláknitý náznak prstenu, jinak je hedvábitě vláknitý a ve stáří olysalý. Dužnina je bělavá, někdy se žlutavým nádechem. Chuť je jemná, vůně je příjemná.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy