REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?


15. červenec je i v České republice již několik let spojován s gumovými medvídky, jejichž svátek na tento den připadá. Na gumových bonbonech ve tvaru medvídků si tak pochutnávají lidé po celém světě, malí i dospělí. Největším výrobcem a leadrem světového trhu je v tomto segmentu německá společnost Haribo, která letos slaví úctyhodné jubileum. Pojďme se podívat na zajímavosti z uplynulých sto let, kdy světlo světa spatřily první bonbony Haribo.

 

 

Od nuly k hvězdným výškám

Hans Riegel se narodil 3. dubna 1893 a zprvu působil jako cukrář. Již ve svých dvaceti sedmi letech se ale osamostatnil a 13. prosince 1920 založil vlastní společnost Haribo (akronym HAns RIegel BOonn). Počáteční kapitál obnášel pytel cukru, mramorovou desku, stoličku, kamna, měděný kotlík a jeden váleček. I přesto zvládl relativně rychle získat zákazníky a již o tři roky později si mohl dovolit koupi automobilu, který podstatně urychlil zásobování klientů. Velkou oporou mu byla i jeho manželka Gertrud, která se stala historicky první zaměstnankyní společnosti. Na začátku museli všichni ukázat velké nasazení, každý produkt byl totiž do formy lit ručně. I přesto zvládali zaměstnanci připravit i 100 kilogramů bonbonů za jeden den. Dnes se jich po celém světě vyrobí za stejný čas 160 milionů kusů.

 

Gumoví medvídci = okamžitý hit

Gumový medvídci Haribo spatřily světlo světa po dvou letech fungování společnosti, tedy v roce 1922. Tehdejší figurky tančících medvídků z ovocného želé byly větší než dnešní Zlatí medvídci, ale také štíhlejší. I tak se rychle stali klasickou pochoutkou vedle dřív tolik oblíbených “sladkých čertíků”. Dva kusy želatinových bonbonů ve tvaru medvídků stály u kiosku, v té době inflací postiženém Německu, pouze jeden fenik. Ve 30. letech se rozrostla paleta výrobků Haribo o další přírůstek – „příbuzného“ tančícího medvídka, medvídka Teddyho. Ten byl menší, kulatější a inspirací k jeho jménu byl Theodor Roosevelt, prezident Spojených států, který byl znám svou zálibou v lovení medvědů.

 

Stoletý růst

Sto let je opravdu dlouhá doba, Haribu se jí však podařilo projít velmi dobře. Až na válečná léta, kdy se vzhledem k nedostatku surovin stočila výroba k farmaceutickému segmentu, se Haribu dařilo stále růst a vyvíjet nejen technologie, ale i nejrůznější druhy nových želatinových či lékořicových bonbonů a podpory prodeje. V roce 1960 se navíc zrodila opravdová legenda, tančící medvídky nahradily dnes již legendární Zlatí medvídci, kteří se po generace těší oblibě, a to dodnes.

 

15. červenec, den gumových medvídků

Oslavte třetí červencovou středu Mezinárodní den tolik oblíbených bonbonů. Zvolíte léty prověřenou kvalitu nebo vyzkoušíte letní edici medvídků Goldbären Summer – edition s příchutěmi exotického ovoce? Zapojit se navíc můžete i do velké rodinné soutěže o zážitky dle vlastního výběru, více informací se dozvíte na www.haribo100let.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy