REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tamarind indický

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tamarind je strom, který sice pochází z Afriky, ale pěstuje se i v dalších tropických oblastech, zejména v Indii. Vyhovují mu především dlouhá období sucha. Ze stromu jsou jedlé jeho plody – konkrétně lusky, které lákají milovníky exotických kuchyní po celém světě.


V tamarindu se nachází velké množství vitamínů a účinných látek. Ve větším množství je to hořčík, vápník, draslík fosfor a omega 6 mastné kyseliny. Má detoxikační účinky. Pročišťuje organismus od alkoholu, kofeinu, nikotinu a dalších škodlivých látek. Zlepšuje trávení a pravidelné vyprazdňování. Podporuje také růst vlasů, nehtů a kostí. Maminky jistě ocení, že pomáhá k lepší tvorbě mléka.

Lusky tamarindu obsahují dužinu, která má sladkokyselou chuť, lehce připomínající sušené švestky. Využití dužiny v kuchyni je opravdu široké. Dá se jíst sušená, vařená nebo syrová. Z lusků se připravují zavařeniny, marmelády, čatní a jsou základem mnoha nejen asijských omáček a dochucovadel – výborně se hodí například do steakové omáčky. Dokonce je najdeme ve všem dobře známé worcestrové omáčce.

Z tamarindu se dá připravit i nápoj nebo skvělý sirup, který se hodí do koktejlů, ovocných salátů nebo dezertů. Sám o sobě působí i jako dochucovadlo a je hojně přidáván do luštěninových pokrmů. Využít ho můžete ale i jako přísadu do různých salátů, jogurtů, tvarohů, rýžových jídel nebo při pečení. Semena z lusků se využívají na jedlý olej, ale po uvaření a odstranění tvrdého obalu jsou také jedlá. Lusky tamarindu si spolu s dalším nákupem můžete objednat na Kosik.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy