REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svízel vonný (Mařinka vonná)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytrvalá, až 40 cm vysoká bylina. Kvete v květnu a červnu. Najdeme ji v listnatých lesích, na pasekách, u lesních cest. V ČR roste poměrně hojně, nejvíce v lesnatých oblastech pahorkatin.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Galium odoratum
Lidově: Svízel, mařinka

Celkově roste v Evropě od Francie a Britských ostrovů na západě, na severu po jih Skandinávie, na východě po Bělorusko, střední část Ruska, na jihu po sever Balkánského poloostrova a Itálie, izolovaně ve Španělsku, severním Turecku, na Kavkaze, ve střední Asii a Japonsku.

Sbíranou částí je kvetoucí nať (Herba matrisylvae, Herba asperulae), sbírá se na počátku květu (v květnu). Suší se co nejrychleji ve stínu, při umělém sušení za teplot do 40 °C. Při neopatrném sušení snadno hnědne. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách tak, aby byla chráněna před světlem.

Tato bylina má poměrně silný uklidňující účinek, působí mírně močopudně, příznivě působí při střevních bolestech z nadýmání, ledvinových kamenech, působí proti křečím.

Nejvíce se užívá při nespavosti, přepracování, bušení srdce, hysterii či menstruačních potížích nervového původu.

Svízel je možno podávat jen krátkodobě a v přiměřených dávkách. Při předávkování se mohou objevit bolesti hlavy, zvracení, závratě, v extrémních případech může dojít k zástavě dechu a smrti. Při dlouhodobém podávání může dojít k poškození jater. Z těchto důvodů je svízel vonný jen zřídka podáván samostatně, obvykle je přidáván do směsí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy