REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské poblouznění pokračuje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podzim je v plném proudu, vinobraní už dávno skončila, burčák je vypitý, vína z loňského ročníku už máte ochutnaná a do nového ročníku je ještě daleko, navíc se blíží zima a tma. Takhle nějak smutný se může někomu zdát listopad. Ale nezoufejte, listopad si pro vás schoval jednu specialitu a tou jsou Svatomartinská vína, která jistě zaženou chmury a zpestří období mezi koncem jednoho a začátkem druhého vinařského ročníku. Slavnostně se otevírají vždy 11. 11. v 11 hodin a jsou doprovázena mnohými zajímavými akcemi. A pokud jste ještě Svatomartinská vína neochutnali, tak letos k tomu budete mít další příležitost.


Co to vlastně jsou ta Svatomartinská vína? Jedná se o mladá vína. Svěží, lehká a ovocitá, která sice zrála zatím jen pár týdnů, ale už stačila získat svůj osobitý charakter, a proto jsou příjemně pitelná. Tato mladá vína jsou vlastně takovou první možností, jak se seznámit s novým ročníkem a dávají nám náznak toho, co můžeme čekat a na co se těšit. Jsou to plnohodnotná kvalitní vína, která se mezi lidmi těší velké oblibě a skrze ně si mnoho spotřebitelů nachází cestu k moravským a českým vínům obecně.

 


 

Není to ovšem jenom tak udělat Svatomartinské víno, ne každé vyrobené víno se může automaticky stát Svatomartinským. Abychom měli jistotu, že Svatomartinská vína budou opravdu kvalitní, má jejich výroba svá pravidla a vinaři a jejich vína musí splňovat jistá kritéria. Značku „Svatomartinské“, v podobě loga svatého Martina na bílém koni, mohou v prvé řadě nést pouze určité odrůdy. Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský u bílých vín, Modrý Portugal a Svatovavřinecké u červených a růžových vín a Zweigeltrebe pouze u růžových vín. Možná jsou také cuvée, což jsou vína vyrobená z více těchto odrůd. Tyto odrůdy byly vybrány, protože v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas vysokou kvalitu hroznů. Kromě dodržení správné odrůdy vína procházejí ještě kontrolou odborné komise, která hlídá kvalitu a senzorické vlastnosti. Nakonec musí být láhve také správně označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry s logem “Svatomartinské”.

Svatomartinské víno a vůbec celý svátek svatého Martina je dnes spojen s mnoha akcemi a oslavami. Není to ale žádná novinka, oslavy spojené se Svatomartinským vínem sahají až na dvůr císaře Josefa II., kdy se na den svatého Martina připíjelo mladým vínem. Dnes je to hlavně dobrá příležitost se pobavit, něco zažít a ochutnat. Oslavy se konají v různých podobách po celém území Moravy a Čech, ve větších městech i malých vesnicích. Na různých místech můžete navštívit slavnostní otevírání Svatomartinských vín, různé městské slavnosti, slavnosti žehnání vína, jarmarky a trhy, posvícení, poutě a hlavně košty a ochutnávky mladých vín. K tomu se samozřejmě jí dobré jídlo, hlavně pečené i grilované maso, klobásy, paštiky, sýry a sladké třeba buchty, koláče nebo perníky.

 

 

Co ovšem obzvlášť nesmí při takové příležitosti chybět, je svatomartinská husa. Bez tohoto pokrmu si už mnozí z nás neumí Svatomartinské víno vůbec přestavit. Husička, ať už s červeným nebo bílým zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem, je prostě k tomuto vínu jako stvořená. Těžší mastné jídlo, zapíjené svěžím lehkým vínem je úchvatná kombinace, která potěší chuťové buňky i náročného gurmána. Svatomartinské a vše s tím spojené se těší takové oblibě, že si dnes mnoho lidí dělá vlastní svatomartinské oslavy. Nakoupí si různé druhy vín, upečou husu a připraví další pochutiny a s přáteli sedí, povídají, jedí a u toho popíjejí vína a dobře se baví. A to je přesně tak, jak to má být a proč tato vína vznikla.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již potřinácté zajišťuje propagaci těchto vín pod jednotným logem. Značku „Svatomartinské“ mohou využít všichni vinaři registrovaní v České republice, kteří splní všechna náročná kritéria. Ročně se vyrobí přes 2 miliony lahví, takže se nemusíte bát, že by na vás nezbylo. Pozor ale, prodávat se smějí až od 11. listopadu!

Více informací o Svatomartinských vínech a akcích, které se v souvislosti se Svatomartinskými konají, najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

 

Události, které si nesmíte nechat ujít:

10. – 19. 11. 2017 – Svatomartinský Mikulov

11. 11. 2017 – Svatomartinské otevřené sklepy ve Velkých Pavlovicích

11. 11. 2017 – Slavnosti Svatomartinského a mladého vína 2017 ve Znojmě

11. 11. 2017 – Svatomartinské slavnosti a pečená husa na Náplavce Praha 2

11. 11. 2017 – Valtické Svatomartinské slavnosti & Husí hody ve Valtickém Podzemí

11. 11. 2017 – Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření Svatomartinského vína v Českém Krumlově

11. 11. 2017 – Žehnání svatomartinského vína v Uherském Hradišti

11. 11. 2017 – Svatomartinské slavnosti Hodonín

11. 11. 2017 – Svatomartinský košt v Brně

11. 11. 2017 – Svatý Martin v Šaldorfských sklepech

11. 11. 2017 – Slavnost svatomartinských vín v Karlštejně

11. – 12. 11. 2017 – Festival otevřených sklepů – Svatý Martin na Mikulovsku

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy