REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská vína ochutnáme již za měsíc! Slunečný srpen zajistil výborný ročník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Už za měsíc, tedy od pátku 11.11., se začnou po celé zemi otevírat první láhve svěžích a aromatických Svatomartinských vín. Díky teplému a slunečnému srpnu, tedy nejdůležitějšímu měsíci pro dozrávání hroznů raných odrůd, lze očekávat výborný ročník. Po celé republice také odstartují svatomartinské slavnosti a restaurace budou nabízet speciálně připravená svatomartinská menu, kde kromě vynikajících vín nebudou chybět ani různé úpravy hus a jiné gastronomické speciality. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pátek. Jde tak o ideální den, který dává možnost strávit příjemně závěr pracovního týdne, a navíc rovnou pokračovat v oslavách i o víkendu.


„Letošní ročník slibuje opravdu zajímavá vína. Jaká přesně budou a kolik jich bude, zjistíme až po hodnocení, ale už teď se dá očekávat, že vzhledem k příznivému průběhu sezóny budou lehčí s nižším obsahem alkoholu. Červená budou díky teplému srpnu měkká, sametová, velmi příjemně pitelná. Bílá a růžová vína pak budou mít jemnější kyselinku než v loňském roce a budou doplněna lehkou ovocností,“ přiblížil Svatomartinská vína ročníku 2022 Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra, které bude hodnocení zajišťovat a dodává: „Podle předběžných ohlasů vinařů a díky přejícímu průběhu sezóny předpokládáme, že by na trh mohlo zamířit kolem 2 300 000 Svatomartinských vín ročníku 2022. Na ohlašování rekordů je stále ještě velmi brzy, ale letos by to mohlo vyjít.“

 

 

Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinská. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 21. října a 1. listopadu a první náznaky ukazují, že by díky dostatku slunečních dní v závěru léta letos měla být velmi kvalitní, tedy by jich hodnocením měla úspěšně projít naprostá většina. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých vín, následovaných víny růžovými a červenými.

„Postupem let se ze Svatomartinského vína stalo mnohem víc než jen možnost ochutnat první vína nového ročníku. Dnes se jedná bez špetky přehánění doslova o společenskou událost, resp. začátek několikatýdenního radostného období ve společnosti moravských a českých vín před příchodem vánočního shonu. Datum 11.11. dnes už každý zná, počítá s ním a je naladěn trávit čas se svými blízkými nebo i cizími lidmi na nespočtu akcí po celé zemi,“ sdělil ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec.

 

Svatomartinský košt a další akce

Všem akcím a oslavám dominuje Svatomartinský košt v Brně, který organizuje Vinařský fond 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody, jako největší ochutnávku Svatomartinských vín u nás. Tento košt tak tradičně nabídne 100 vzorků Svatomartinských vín od různých vinařů. Vinařský fond zároveň podporuje řadu dalších svatomartinských akcí po celé republice. Podrobnější informace a přehled letošních akcí naleznete v kalendáři na webu Vína z Moravy, vína z Čech.

 

Odrůdy Svatomartinských vín

  • bílé víno – Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský
  • růžové víno – Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe
  • červené víno – Modrý Portugal a Svatovavřinecké
 

Značka Svatomartinské

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ji dále nabízí zdarma všem vinařům registrovaným v České republice a splňujícím všechna, zejména kvalitativní, kritéria. V letošním roce Vinařský fond ve spolupráci s Národním vinařským centrem již poosmnácté realizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

 

Více nejen o Svatomartinském víně na www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy