REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sušení třešní a višní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sušené třešně přijdou vhod především v zimních měsících, lze jich využít například k přípravě moučníků, dezertů, do ovocných čajových směsí, nebo jen jako zdravé mlsání. Zde je návod, jak si je připravovaly naše babičky.


Zralé a přezrálé třešně zbavíme stopek a rozložíme na lísky, pozor třešně nebo višně se nesmí dotýkat, jinak začnou hnít. Na lískách se nechají 1-2 dny podle venkovní teploty, třešně zavadnout, změknou a krásně jde odstranit pecka, buď vymáčknutím, nebo háčkem na vypeckování.

 

 

Vypeckované třešně babičky dosušovaly v troubě na plechu při teplotě kolem 60 °C. Ovšem v dnešní době použijeme elektrickou sušičku. Správně usušené třešně mají mít konzistenci rozinek, nesmí být příliš vysušené, ale ani tvrdé.

Višně se přislazují, po vypeckování se vloží do teplého cukerného roztoku. Na višně a kyselé třešně se v 1 l rozpustí 500 g cukru. Vypeckované višně se zalijí vlažným cukerným roztokem a nechají 8 hodin prosladit. Oslazené plody pak slijeme, necháme okapat a usušíme podobně jako plody, které do cukru nenakládáme. Usušené, třešně, či višně skladujeme nejlépe ve skleněných nádobách se šroubovacím víčkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy