REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strmělka mlženka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto je velmi kontraverzní houba. Někdo ji miluje a považuje ji za skvělou houbu, jiný strmělku mlženku nemá rád a řadí ji mezi houby nejedlé a některým lidem opravdu může způsobit i větší zdravotní potíže.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Clytocybe nebularis syn.

Lepista nebularis

Jedlá (nejedlá) …………………. O strmělce mlžence bylo napsáno mnoho a názory na její použití se liší, někdo ji považuje za vynikajicí jedlou houbu, někdo podřadné jakosti, někdo slabě jedovatou, která vyvolává žaludeční potíže.

Komu je její vůně příjemná obvykle ji může konzumovat, v opačném případě vyvolává dosti silné trávicí poruchy.

Doba výskytu: srpen až prosinec

Roste velmi hojně ve skupinách, často v čarodějných kruzích v lesích všech typů ale i mimi les v hájích, křovinách, zahradách. Vyhledává půdy bohaté na dusík.

Klobouk až 150 mm, vyklenutý, později plochý, s podvinutým okrajem, někdy mírně vmáčklý, pokrytý šedobílým ojíněným povlakem ,který lze lehce setřít. Lupeny husté mírně sbíhavé, zprvu bílé, později žlutě krémové. Třeň mohutný válcovitý až 100 mm, na bázi kyjovitě rozšířen, bělavý, zašedlý, plný, ve stáří vatovitě vycpaný. Chuť nasládlá jindy nakyslá, vůně výrazně aromaticky nasládlá, specifická pro tento druh.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby lupenatéPro svoji specifickou vůni lehce poznatelný druh ,podobná je menší strmělka kyjonohá (Clitocybe cavipes), nemá však výraznou vůni, mohutnější strmělka Alexandrova (Clitocybe alexandri), má tmavěji zbarvený klobouk s hnědými tóny a nevýraznou vůní, strmělka statná (Clitocybe robusta), která je bíle zbarvená a někdy bývá považována jen za její odrůdu, protože má i shodné mikroskopické znaky, starší latinský název byl Clitocybe nebularis var. Alba, všechny uvedené druhy jsou rovněž jedlé.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Kuchyňské zpracování:

Velmi chutná je omáčka z mladých mlženek, výborné jsou i mlženky v octovém nálevu, osvědčil se i recept na mlženky mléčně kvašené, ve směsích a smaženici se neosvědčila svojí vůní přebije chuť ostatních hub .

Toto je můj vlastní názor, každý se může rozhodnout zda chce mlženku konzumovat. Nejlepší jsou ovšem mladé plodnice, staré trpí velkou červivostí a jsou příliš měkké a po přejetí plodnic mrazem prvními podzimními mrazy a jejich následném rozmrznutí plodnice nekonzumujte vůbec.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy