REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strmělka mlženka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto je velmi kontraverzní houba. Někdo ji miluje a považuje ji za skvělou houbu, jiný strmělku mlženku nemá rád a řadí ji mezi houby nejedlé a některým lidem opravdu může způsobit i větší zdravotní potíže.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Clytocybe nebularis syn.

Lepista nebularis

Jedlá (nejedlá) …………………. O strmělce mlžence bylo napsáno mnoho a názory na její použití se liší, někdo ji považuje za vynikajicí jedlou houbu, někdo podřadné jakosti, někdo slabě jedovatou, která vyvolává žaludeční potíže.

Komu je její vůně příjemná obvykle ji může konzumovat, v opačném případě vyvolává dosti silné trávicí poruchy.

Doba výskytu: srpen až prosinec

Roste velmi hojně ve skupinách, často v čarodějných kruzích v lesích všech typů ale i mimi les v hájích, křovinách, zahradách. Vyhledává půdy bohaté na dusík.

Klobouk až 150 mm, vyklenutý, později plochý, s podvinutým okrajem, někdy mírně vmáčklý, pokrytý šedobílým ojíněným povlakem ,který lze lehce setřít. Lupeny husté mírně sbíhavé, zprvu bílé, později žlutě krémové. Třeň mohutný válcovitý až 100 mm, na bázi kyjovitě rozšířen, bělavý, zašedlý, plný, ve stáří vatovitě vycpaný. Chuť nasládlá jindy nakyslá, vůně výrazně aromaticky nasládlá, specifická pro tento druh.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby lupenatéPro svoji specifickou vůni lehce poznatelný druh ,podobná je menší strmělka kyjonohá (Clitocybe cavipes), nemá však výraznou vůni, mohutnější strmělka Alexandrova (Clitocybe alexandri), má tmavěji zbarvený klobouk s hnědými tóny a nevýraznou vůní, strmělka statná (Clitocybe robusta), která je bíle zbarvená a někdy bývá považována jen za její odrůdu, protože má i shodné mikroskopické znaky, starší latinský název byl Clitocybe nebularis var. Alba, všechny uvedené druhy jsou rovněž jedlé.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Kuchyňské zpracování:

Velmi chutná je omáčka z mladých mlženek, výborné jsou i mlženky v octovém nálevu, osvědčil se i recept na mlženky mléčně kvašené, ve směsích a smaženici se neosvědčila svojí vůní přebije chuť ostatních hub .

Toto je můj vlastní názor, každý se může rozhodnout zda chce mlženku konzumovat. Nejlepší jsou ovšem mladé plodnice, staré trpí velkou červivostí a jsou příliš měkké a po přejetí plodnic mrazem prvními podzimními mrazy a jejich následném rozmrznutí plodnice nekonzumujte vůbec.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy