REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Strmělka mlženka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Toto je velmi kontraverzní houba. Někdo ji miluje a považuje ji za skvělou houbu, jiný strmělku mlženku nemá rád a řadí ji mezi houby nejedlé a některým lidem opravdu může způsobit i větší zdravotní potíže.


Latinsky: Clytocybe nebularis syn.

Lepista nebularis

Jedlá (nejedlá) …………………. O strmělce mlžence bylo napsáno mnoho a názory na její použití se liší, někdo ji považuje za vynikajicí jedlou houbu, někdo podřadné jakosti, někdo slabě jedovatou, která vyvolává žaludeční potíže.

Komu je její vůně příjemná obvykle ji může konzumovat, v opačném případě vyvolává dosti silné trávicí poruchy.

Doba výskytu: srpen až prosinec

 

 

Roste velmi hojně ve skupinách, často v čarodějných kruzích v lesích všech typů ale i mimi les v hájích, křovinách, zahradách. Vyhledává půdy bohaté na dusík.

Klobouk až 150 mm, vyklenutý, později plochý, s podvinutým okrajem, někdy mírně vmáčklý, pokrytý šedobílým ojíněným povlakem ,který lze lehce setřít. Lupeny husté mírně sbíhavé, zprvu bílé, později žlutě krémové. Třeň mohutný válcovitý až 100 mm, na bázi kyjovitě rozšířen, bělavý, zašedlý, plný, ve stáří vatovitě vycpaný. Chuť nasládlá jindy nakyslá, vůně výrazně aromaticky nasládlá, specifická pro tento druh.

 

 

Možná záměna:

Pro svoji specifickou vůni lehce poznatelný druh ,podobná je menší strmělka kyjonohá (Clitocybe cavipes), nemá však výraznou vůni, mohutnější strmělka Alexandrova (Clitocybe alexandri), má tmavěji zbarvený klobouk s hnědými tóny a nevýraznou vůní, strmělka statná (Clitocybe robusta), která je bíle zbarvená a někdy bývá považována jen za její odrůdu, protože má i shodné mikroskopické znaky, starší latinský název byl Clitocybe nebularis var. Alba, všechny uvedené druhy jsou rovněž jedlé.

 

 

Kuchyňské zpracování:

Velmi chutná je omáčka z mladých mlženek, výborné jsou i mlženky v octovém nálevu, osvědčil se i recept na mlženky mléčně kvašené, ve směsích a smaženici se neosvědčila svojí vůní přebije chuť ostatních hub .

Toto je můj vlastní názor, každý se může rozhodnout zda chce mlženku konzumovat. Nejlepší jsou ovšem mladé plodnice, staré trpí velkou červivostí a jsou příliš měkké a po přejetí plodnic mrazem prvními podzimními mrazy a jejich následném rozmrznutí plodnice nekonzumujte vůbec.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy