REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štika obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Štika obecná patří na území Evropy jednoznačně mezi nejznámější dravé sladkovodní ryby. Její schopnost přizpůsobit se životu v nejrůznějších podmínkách je pověstná. Žije od pstruhových potoků přes tůně, rybníky, nížinné řeky a přehrady až po brakické vody proslazených mořských zálivů. Kromě Evropy se vyskytuje i v Asii a Severní Americe.


Atlas sladkovodních ryb - štikovitíLatinsky: Esox lucius

Jiný název: Pike, Northern Pike, Šťuka obyčajná, Hecht

Rozpoznávací znaky:

Tělo má štika protáhlé, válcovité, postupně k ocasu z boku zploštělé. Hlavu má z vrchu zploštělou, spodní čelist vystupuje před vrchní, ústa má neuvěřitelně velká, sahající z každé strany až po pomyslnou svislici konce oka. Čelisti jsou plné dovnitř zahnutých zubů. Štika má menší šupiny. Bývá zbarvena od zelené, šedé až po žlutavou barvu, se světlejšími skvrnami, břicho má pak bílé, někdy se skvrnami. Zabarvení štiky je závislé na tom, kde žije. Více do tmava jsou štiky pocházející se zarostlých stinných míst, světlejší jsou pak štiky žijící v pískovnách a dalších vodách bez většího porostu a zastínění. Párové ploutve má světlejší, zbarvené od bílé až po žlutošedou, někdy s nádechem červené, ostatní nepárové ploutve jsou podstatně tmavší, často se skvrnami umístěnými do řad.

 

Obecně:

Asi nejznámější dravec našich vod. Je teritoriální, většinu života se pohybuje na jednom úseku, který si silně brání. Je kanibalka, tedy klidně napadá i svůj druh. Celý den je skryta ve svém úkrytu a pozoruje, co se kolem ní děje, pokud pak má příležitost, prudce vyrazí po kořisti. I když vyjíždí lovit za potravou, loví jen v malém úseku, rozhodně se nevydává na delší výpravy.

Na rozdíl například od sumce nebo candáta, v noci neloví, pouze ve dne, ke svému lovu totiž potřebuje oči. Obecně se dá říci, že od června do září loví více po ránu a navečer, na podzim pak loví po celý den, často i v prosinci, kdy již jiné ryby jsou zazimovány.

Jako malá se živí pouze zooplanktonem, později larvami a drobným hmyzem, až od velikosti 8-10 cm začíná lovit drobné rybky.

Dorůstá do délky 1,5 metru o hmotnosti až 35 kg. Dožívá se asi 30 let.

 

Atlas sladkovodních ryb - Štikovití

 

Kuchyňské zpracování:

Štika má velmi kvalitní maso i když je trochu suché, přesto je velmi lehce stravitelné. Hodí se vpodstatě na všechny druhy kuchyňské přípravy. Maso ze štiky můžeme tedy vařit, dusit, smažit či grilovat. Pečená štika je také skvělá, servírovaná s různými jak teplými, tak i studenými omáčkami. Jako přílohu k rybě pak servírujeme především čerstvý chléb, nebo různě upravené brambory.

 

Recepty ze štiky:

Nadívaná štika na grilu Kapr, lín nebo štika v rosolu Blatenská štika

Štika pečená na smetaně Štika se smetanovým křenem

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy