REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrovečerní stůl Lucie Benešové: Žádné experimenty, u nás vládne klasika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen vánoční stromeček je klíčovou dekorací nejkrásnějších svátků v roce. Stejně jako si dáváme záležet na ozdobené jedličce, smrčku či jiném jehličnanu, měli bychom náležitou pozornost věnovat i výzdobě štědrovečerního stolu. Inspirovat se můžeme moderními trendy i miliony nápadů na internetu, anebo se naopak vrátit ke klasice v podobě tradičních barev a přírodních materiálů. Oblíbená herečka a moderátorka Lucie Benešová, která je novou tváří značky pro domácí pohodu Astoreo, jednoznačně vsází na druhou možnost. Přečtěte si krátký předvánoční rozhovor a nechte se inspirovat i jejími tipy pro štědrovečerní stůl.


Milujete venkovský styl a přírodní dekorace. Ponese se v tomto duchu i výzdoba vašeho štědrovečerního stolu?

Ano, rozhodně. Celoročně u mě vyhrává bílá barva, kterou na Vánoce sladím s červenou, případně zelenou. To platí i pro sváteční stůl. Jednoduchý bílý ubrus, červené prostírání, bílý jídelní servis a pak už jen plno svíček a přírodních materiálů – oříšky, šišky, zelené větvičky. Doma míváme štědrovečerní večeři v naší zimní zahradě, a tak i celkově ladím výzdobu v ní ve stejném duchu.

 

 

Letos ale Vánoce budete slavit jinde…

Ano, letošní Vánoce oslavíme s celou rodinou v pronajaté chalupě v Jeseníkách, takže obvyklé dekorace nechávám doma a v podstatě budu improvizovat. Určitě se ještě před Štědrým dnem pustíme do výroby vlastní výzdoby, je to skvělá společná aktivita. A použijeme, co najdeme v lese kolem, takže opět půjde hlavně o větvičky a tak. A svíčky. Ty si přivezeme, ty nesmějí chybět.

 

Jaké bude vaše štědrovečerní menu? Dodržujete i nějaké zvyky?

Ani tady nečekejte kdovíjaké experimenty, bude klasika: řízky, kapr, bramborový salát. Toho budeme mít hned několik druhů, máme totiž dvě babičky a každá přiveze svůj tradiční. Budeme ochutnávat a porovnávat.  Jinak krájíme jablíčka, posloucháme koledy. A ode mě každý už před večeří najde u příboru malý suvenýr, vlastnoručně vyrobený. Je to taková hezká upomínka pro štěstí.

 

Tipy Lucie Benešové pro sváteční stůl

 

Vánoční ubrus Vločky

Stylový ubrus je základem pro svátečně prostřený stůl. Vsaďte na červenobílou klasiku v podobě tohoto ubrusu s motivem sněhových vloček. Vybrat si můžete ze tří rozměrů.

Cena: 399 Kč

 

Stojan porcelánový 2 patra

Na štědrovečerní tabuli samozřejmě patří i krásně nazdobené cukroví. A to zvláště vynikne na elegantním dvoupatrovém servírovacím stojanu z kvalitního porcelánu a zinku.

Cena: 249 Kč

 

Mísa hranatá s víkem (motiv hvězdy)

Stylové servírování si zaslouží i vánoční bramborový salát, ať už jde o tradiční rodinný recept předávaný z generace na generaci, nebo neotřelou variaci, kterou letos zkoušíte úplně poprvé. Tato červenobílá místa s motivem hvězd je pro sváteční příležitost jako stvořená. Součástí je i průhledné víko z měkkého, ale odolného plastu, které váš kulinářský výtvor ochrání před uždibováním nedočkavci.

Cena: 119 Kč

 

Vonná svíčka ve skleničce 85 g (varianta Winter Spice)

Na bohatě ozdobený štědrovečerní stůl si nepotrpíte? I tak by na něm neměla chybět alespoň jedna svíčka. Živý plamínek dodá sváteční atmosféře to správné kouzlo, které podtrhne vůně zimního koření. Koupíte na Astoreo.cz.

Cena: 49 Kč

 

Vánoční hrnek

Kapr a salát sněden, cukroví se z jídelního stolu stěhuje do obýváku, kde vám bude dělat lahodnou společnost u dárků i pohádek. Vezměte si k němu i tento krásný vánoční hrneček, ať už s punčem, kakaem, nebo čajem.

Cena: 129 Kč

 

Vše koupíte na Koupíte na Astoreo.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy