REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka modřínová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobrá jedlá houba, málo vydatná, proto ji využíváme především do směsí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus lucorum syn. Limacium lucorum

Jedlá …………………….. Šťavnatka modřínová je dobrá jedlá houba, jen je málo vydatná, k přípravě pokrmů musí být větší množství plodniček, protože však roste pozdě na podzim, je v kuchyni vítána. Hodí se do polévek i míchanic a lze ji kombinovat s jinými podzimními druhy jako je štavnatkou pomrazkou, penízovkou sametonohou …

Doba výskytu: říjen až prosinec

Roste pozdě na podzim jednotlivě nebo ve skupinách, v jehličnatých lesích i smíšených, vždy však pod modříny s kterými tvoří mykorrhizu. Dává přednost především půdám bohatým na vápenec.

Klobouk je široký až 50 mm, zpočátku zvoncovitý s mírně vyniklým středem, později rozložený a mírně vmáčklý, živě citrónově žlutý, slizský, tenkomasý. Lupeny jsou nízké, bělavé, při okraji žluté nebo celé citronově žluté, tlusté, řídké na třeň sbíhavé. Třeň je dlouhý až 80 mm, štíhlý, sliznatě vločnatý, citrónově žlutý, ale bledší než klobouk. Dužnina je bílá nebo bělavá, k okraji klobouku nažloutlá, s nenápadnou vůní a chutí.

Možná záměna:

Na modříny je vázáná také šťavnatka nádherná (Hygrophorus speciosus), má ovšem klobouk s hrbolkem, oranžově vláknitý, uprostřed oranžově červený.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy