REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šťavnatka modřínová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dobrá jedlá houba, málo vydatná, proto ji využíváme především do směsí.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Hygrophorus lucorum syn. Limacium lucorum

Jedlá …………………….. Šťavnatka modřínová je dobrá jedlá houba, jen je málo vydatná, k přípravě pokrmů musí být větší množství plodniček, protože však roste pozdě na podzim, je v kuchyni vítána. Hodí se do polévek i míchanic a lze ji kombinovat s jinými podzimními druhy jako je štavnatkou pomrazkou, penízovkou sametonohou …

Doba výskytu: říjen až prosinec

Roste pozdě na podzim jednotlivě nebo ve skupinách, v jehličnatých lesích i smíšených, vždy však pod modříny s kterými tvoří mykorrhizu. Dává přednost především půdám bohatým na vápenec.

Klobouk je široký až 50 mm, zpočátku zvoncovitý s mírně vyniklým středem, později rozložený a mírně vmáčklý, živě citrónově žlutý, slizský, tenkomasý. Lupeny jsou nízké, bělavé, při okraji žluté nebo celé citronově žluté, tlusté, řídké na třeň sbíhavé. Třeň je dlouhý až 80 mm, štíhlý, sliznatě vločnatý, citrónově žlutý, ale bledší než klobouk. Dužnina je bílá nebo bělavá, k okraji klobouku nažloutlá, s nenápadnou vůní a chutí.

Možná záměna:

Na modříny je vázáná také šťavnatka nádherná (Hygrophorus speciosus), má ovšem klobouk s hrbolkem, oranžově vláknitý, uprostřed oranžově červený.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy