REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smrž pražský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tuto houbu poměrně často najdeme na stanovištích silně ovlivněných člověkem.


Houby vřeckatéLatinsky: Morchella pragensis

Jedlý ………. Použití stejné jako u ostatních druhů smržů. Přípravujeme z něj omáčky, pomazánky, skvělý je v salátechnebo plněný.

Doba výskytu: květen až červen

Roste nepříliš vzácně na stanovištích silně ovlivněných člověkem tzv: ruderální stanoviště, dvory, staveniště, výkopy, rumiště apod.

Druh smrže s plodnicemi až 300 mm vysokými, klobouk je olivově hnědý až žlutohnědý, kuželovitý, na okraji od třeně krátce odchlíplý, s výraznými žebry a jamkami, které se směrem k vrcholu rozšiřují. Třeň je válcovitý, často jamkatý, až nepravidelně žebrovaný.

Atlas hub - VřeckatéMožná záměna:

Smrž pražský můžeme zaměnit za jiné mohutné druhy smržů, ale ruderální stanoviště usnadňují jeho určení.

Autor textu i fotgrafií: Dalibor Marounek

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy