REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.


Dnes by si smažený sýr s vysokou gastronomií spojil málokdo. Za první republiky si na něm do vyhlášených restaurací chodili pochutnávat i takové osobnosti jako Vlasta Burian nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Tenkrát se kostka ementálu nebo gorgonzoly zamotávala ještě do slaniny a teprve pak obalovala v trojobalu. Takto připravený smažák patřil mezi luxusní a drahé předkrmy.

 

 

Ač by se mohlo zdát, že smažák je typicky české jídlo, za národní lahůdku jej považuje mnoho dalších národů. První zmínky o smaženém sýru pocházejí ze středověké Itálie a Egypta, oblibu ale rychle získal i ve Francii, Řecku nebo v Americe. V Čechách jeho popularita postupně rostla za minulého režimu.

„Přestože je smažák znám v mnoha kulturách, s tatarkou a brambory nebo hranolky se podává jen u nás. Je to taková naše česká specialita,“ komentuje šéfkuchař Vinohradského parlamentu Jan Pípal.

 

Šéfkuchař Vinohradského parlamentu Jan Pípal…

Místo eidamu frčí blaťácké zlato, čedar nebo tvarůžky

Smažený sýr už ale dávno neznamená jen obalovaný eidam. V minulosti se používal ementál nebo moravský bochník, dnes najdete mnoho dalších a chutnějších variant. „Gouda, hermelín, blaťácké zlato, olomoucké syrečky nebo čedar. To jsou všechno druhy sýra, z nichž se dá smažený sýr udělat, a rozhodně to není celý výčet. Co sýr, to jiná chuť, a tak i jiný chuťový zážitek,“ vyjmenovává Jan Pípal.

Po loňském úspěchu smažákové akce letos ve Vinohradském Parlamentu chystají druhý ročník. Od 24. do 30. dubna tak budete moci ochutnat blaťácké zlato v mandlích s bramborami na loupačku, farmářským tvarohem a jarním salátem, cheese a chips, olomoucké syrečky obalované v panko strouhance s domácími hranolky a tatarkou s medvědím česnekem, smažené sýrové knedlíky plněné sýrem s houbovou omáčkou, smažený čedar v housce s rajčatovou salsou, pikantní majonézou a opečenými brambory a smažák v přepuštěném másle, obalovaný eidam s rohlíčkovými brambory, domácí tatarkou a hlávkovým salátem.

 

Pár vychytávek na smažák doma

Smažený sýr je pokrm, který si snadno připravíte i doma. Aby se vám opravdu povedl a nikde nevytekl, stačí následovat pár rad:

  • Těstíčko při smažení nepopraská, když sýr obalíte v trojobalu dvakrát.
  • Po obalení nechte sýr chvíli odležet při pokojové teplotě, obal se vysuší a zpevní.
  • Obalený sýr smažte na přepuštěném másle, dostane výraznější chuť.
  • Sýr smažte vždy v hluboké pánvi nebo hrnci, aby byl dostatečně ponořený v rozpuštěném másle či oleji.

 

zdroj: nedori.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.