REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rytmy Brasil Festu v létě znovu roztančí ulice Brna. Na programu je průvod, koncerty i jihoamerická gastronomie

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Od 30. července do 1. srpna oživí ulice moravské metropole Brasil Fest Brno, jediný festival svého druhu v České republice. Příznivci temperamentní hudby, tance i dobrého jídla budou moci prožít tradiční brazilskou kulturu na vlastní kůži přímo v centru města. Největšími lákadly festivalu bude bezesporu průvod a také vystoupení světově uznávaného kytarového virtuosa Yamandu Costy či kapely AYOM, jež získala ocenění nejlepší kapely žánru World Music 2021.


Zahájení festivalu proběhne v pátek 30. července velkolepým koncertem kytarového mága Yamandu Costy na letní scéně hradu Špilberk. Sobotní program započne odpoledním karnevalovým průvodem, který povede srdcem města z Moravského náměstí na Zelný trh. Na něj přímo navážou další koncerty a taneční vystoupení českých i světových interpretů na celkem třech pódiích – na nádvoří Staré radnice, na Zelném trhu a na Jakubském náměstí. Hlavním sobotním koncertem bude vystoupení kapely AYOM. Během celé soboty si přijdou na své také milovníci dobrého jídla, součástí programu je totiž ochutnávka specialit jihoamerické gastronomie. V neděli se návštěvníci mohou zúčastnit tanečních a hudebních workshopů v Lužánkách. Festival pak zakončí večerní koncert na Ponavě.

 

 

„Jsme šťastni, že festival dokázal přitáhnout takovou špičku hudební scény, jakou je Yamandu Costa, či nový objev na hudební scéně, kterým je kapela AYOM. Také jsme rádi, že se nám podařilo dostat hlavní koncert na terasy hradu Špilberk a sobotní program rozšířit na celkem tři pódia,“ podotýká dramaturg festivalu a bubeník Jakub Škrha, který sám v minulosti vystoupil na světoznámém karnevalu v Riu.

To, co dělá Brasil Fest jedinečným, je také karnevalový průvod, který povede centrem Brna. Jednou z jeho tváří bude vítězka a tanečnice StarDance Veronika Lálová, která již dříve tančila na slavném karnevalu v Riu. „Brasil Fest Brno mi umožní si ten úžasný zážitek z Ria prožít letos znovu, před českým publikem, za přítomnosti kamarádů a profesionálních hudebníků. Účastnila jsem se i loňského, prvního ročníku a bylo to perfektní, atmosféra byla jedinečná. Doufám, že se i tentokrát sejdeme v hojném počtu,“ uvádí Lálová. Spolu s ní se brněnskými ulicemi protančí tanečnice přímo z Brazílie za doprovodu několika desítek bubeníků nejen z uskupení Ritmo Factory.

Nápad na festival tohoto žánru vznikl při loňském stoletém výročí česko-brazilských vztahů. U jeho zrodu stál mimo jiných i radní pro kulturu města Brna Marek Fišer. „Festival byl v loňském roce zamýšlen jako jednorázová oslava. Jsem ovšem velmi rád, že se kapela Ritmo Factory v čele s Jakubem Škrhou rozhodla na velký úspěch navázat a Brasil Fest uspořádat i letos. Věřím, že se jim podaří připravit minimálně stejně kvalitní festival, který opět roztančí letní Brno,“ říká Marek Fišer.

Program třídenního festivalu je zdarma, vstupenky na páteční koncert Yamandu Costy jsou již nyní v předprodeji na www.goout.net. Podrobnosti a novinky lze sledovat na oficiálních webových stránkách www.brasilfestbrno.cz a na facebookových stránkách i na Instagramu @brasilfestbrno.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy