REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.


Kompostování je zvláště ohleduplné k životnímu prostředí a velkým krokem směrem k udržitelnosti. Stejně jako ekologické zemědělství, které v rámci pěstování nepoužívá průmyslová hnojiva ani umělé postřiky v podobě pesticidů či herbicidů. Základem je pestrý osevní postup a půdní úrodnost, které se dosahuje střídáním plodin a zejména přirozeným hnojením pomocí kompostu nebo hnoje. Organika se tak vrací zpět do půdy, což pomáhá ke zlepšení stavu půdního a vodního ekosystému. Půda je kyprá, pórovitá jako houba, schopná déle zadržet vodu a ekologické zemědělství tak pomáhá zlepšit stav přírody a krajiny pro příští generace. Biopotraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství seženete na bio farmách, e-shopech i kamenných obchodech a poznáte je podle označení logy biolistu a biozebry.

 

 

Z kuchyně rovnou na kompost

Kompostovat můžete zbytky zeleniny, ovoce, ale také uschlé i odkvetlé rostliny, u kterých si musíme dát pozor, aby nebyly napadeny škůdci. Neplechu pak mohou způsobit citrusy, jejichž kůra je náchylnější k plesnivění. Takže to s jejich množstvím nepřehánějte, anebo se jim vyhněte úplně. Naopak žížaly vám poděkují za kávovou sedlinu nebo vyluhovaný čaj. Do kompostu můžete vložit také skořápky, které jsou bohatým zdrojem vápníku. Nezapomínejte ale, aby byly rozdrceny na malé kousky. Přidat můžete také lepenku, papírové ubrousky nebo kapesníky.

 

Kam s rostlinným odpadem?

Práce na zahradě se sebou přináší také velké množství materiálu, jako je tráva, hlína, seno, sláma, plevel, uhlí ze dřeva i odřezky stromů. S trochou nadsázky lze tvrdit, že můžete využít téměř vše, co na zahradě najdete. Dbejte ale na to, aby byly větvičky co nejmenší, ideální je pak drcení. Přidat můžete i trus býložravých zvířat. Na psí a kočičí ale raději zapomeňte, kompost by se znehodnotil. Doporučuje se také dbát na vyváženost tzv. zelené a hnědé složky neboli dusíkaté a uhlíkaté. Pokud například nasypete do kompostu velké množství trávy, můžete tento poměr vyvážit i nebarvenou a nastříhanou kartonovou krabicí.

 

Zaměřeno na listí

Listí společně s trávou a odřezky tvoří podstatnou část kompostu. V případě, že máte na zahradě listnatých stromů několik, smíchejte listí od všech stromů dohromady a teprve poté je vložte do kompostéru. Doporučuje se také promíchat například s trávou, kuchyňským bioodpadem nebo hnojem – tedy s dusíkatými materiály.

 

Tip: Těžko kompostovatelné ořechové listí

Přestože může být kompostování v tomto případě složitější, nic není nemožné. Obecně se doporučuje listí projet sekačkou na trávu a nechat přes zimu pod sněhem. Na jaře ho pak můžete přidat do kompostu a opět promíchat s dusíkatými materiály.

 

A co rozhodně ne?

Přestože se může na první pohled zdát, že do kompostu můžete vložit úplně vše, není to tak úplně pravda. Vyhněte se zbytkům masa, kostem, mléčným výrobkům, trusu masožravých zvířat i jinému tříděnému odpadu, jako je sklo nebo plast. Do kompostéru rovněž nepatří piliny z dřevotřísky anebo uhynulá zvířata.

 

Důležitý článek k textu výše: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy