REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zabijačka – porážka prasete

Zabíjačka je významnou událostí ve venkovské domácnosti. Má zajistit pro většinu roku chutné domácí sádlo a dostatečnou zásobu masa, popřípadě konzerv. Je to také významná kulturní událost. Většinou se při domácá porážce schází celá rodina, příbuzní, známí a při práci se nejen proberou životní trable všech zúčastněných, ale také se samozřejmě pomluví ti, co tam nejsou. Zabíjačka bez alkoholu (lidově: štamprdlete) a někdy i muziky je pro většinu lidí nepředstavitelná. Alkohol plní funkci “topidla”, také pěkně rozvazuje jazyk a pomáhá k celkové dobré náladě všech zůčastněných.

Domácí zabijačka

….. po ukončení posledních příprav řezník prase omráčí a ihned je vykrví proříznutím krční tepny. Krev odchycujeme do ploché nádoby, nejlépe do většího pekáče, odkud jí ihned přeléváme do větší nádoby, kde zachycenou krev dokonale promícháme. Při míchání krve se srážejí na vařečce vlákna fibrinu, která z krve odstraníme; vymí- chanou krev pak mírně osolíme a uložíme na chladném bezpečném místě, aby nemohla být znečištěna nebo jinak znehodnocena (zvířata, hmyz apod.) …

Historie, výroba a dělení vepřové tlačenky

Domácí tlačenky patří k tradičním výrobkům české zabijačky a jsou chloubou každého řezníka, podobně jako jitrnice a jelita. Ovšem znáte historku řezníků, jak vlastně tlačenka vznikla?

Zavařování a uzení zabijačky

… při domácích zabíjačkách používáme k nasolení (naložení) masa pouze kuchyňskou sůl a cukr. Doplníme-li uvedenou směs dusičnanem draselným nebo sodným, dosáhneme, kromě jiného, i lepšího vybarvení masa po vyuzení …
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy