REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekavec podunajský (dříve písečný)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije skrytě v pomalu tekoucích i ve stojatých vodách s písčitým dnem, někdy i v rybnících. Je bez hospodářského významu. Jako mizející ryba je sekavec i na seznamu ohrožených druhů živočichů. Podle vyhlášky 395/1992 Sb. je řazen do kategorie “silně ohrožený”.


Atlas sladkovodních ryb - SekavcovitíLatinský název: Cobitis elongatoides

Jiný název: Danubian spined loach, Slanger Steinbeisser, Pĺž severný

Rozpoznávací znaky:

Dlouhé až protáhlé tělo, z boků zploštělé, pokryté drobnými šupinami. Ústa má spodní, se šesti vousky. Oko je posazené v horní části hlavy, po okem má sekavec podunajský vyčnívající trn. Boky má zbarvené žluto-hnědě, břicho má zbarvené spíše od bíla. Má světlejší ploutve, jen hřbetní a ocasní ploutev je tmavěji žlutavé. na hřbetě a po boku má hranaté nebo oválné skvrny ve dvou řadách, předělené tmavším pruhem podstatně menších skvrnek, které mají tendenci splývat, směrem k ocasu se tento pruh teček ztenčuje. Ocasní ploutev je rovná, bez vykrojení, hřbetní má krátkou bázi, která začíná na pomyslené svislici báze břišních ploutví. Podobný je sekavčík horský, ten má skvrny na bocích podstatně větší než sekavec a před bází ocasní ploutve má dvě skvrny, na rozdíl od od sekavce podunajského, který má jen horní jednu skvrnu.

 

Obecně:

Sekavec podunajský je samotář, žije osamocen. Během dne leží zahrabaný částečně ve dně. Živí se korýši, larvami, ale i detritem a řasami.

Dorůstá délky do 13 cm, žije 4 až 5 let.

Vytírá se v dubnu až červnu, jikry klade na listy a zbytky listů vodních rostlin.

 

Příprava v kuchyni:

Jako mizející ryba je sekavec na seznamu ohrožených druhů živočichů. Podle vyhlášky 395/1992 Sb. je řazen do kategorie “silně ohrožený” a proto, by měl být vždy vrácen vodě. Je to stejně velmi malá rybka, která by nijak výrazně nemohla obohatit český kulinářský stůl.

 

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy