REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sekavčík horský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v podhorských potocích a říčkách v povodí Dunaje, v ČR v Bečvě. Je to kriticky ohrožený druh. Je celoročně chráněn!


 

Atlas sladkovodních ryb - SekavcovitíLatinský název: Sabanejewia balcanica (ve starší literatuře aurata)

Jiný název: Sekavčík balkánský, Balcan spiny loach, Balkanischer Steinbeisser, Pĺž zlatistý, Golden soiny loach, Loche de danube

Rozpoznávací znaky:

Vypadá skoro stejně jako sekavec podunajský. Má dlouhé tělo, z boků zploštělé, pokryté velmi malými šupinami. Ústa má spodní, se šesti vousky. Oko je posazené v horní části hlavy, po okem má sekavec podunajský vyčnívající trn, který je větší a silnější, než má sekavec podunajský. Boky má zbarvené žluto-hnědě, břicho má zbarvené spíše od bíla. Má světlejší ploutve, jen hřbetní a ocasní ploutev je tmavěji žlutavé. Na hřbetě a po boku má hranaté nebo oválné skvrny ve dvou řadách, předělené tmavším pruhem podstatně menších skvrnek, které mají tendenci splývat, směrem k ocasu se tento pruh teček ztenčuje. Ocasní ploutev je rovná, bez vykrojení, hřbetní má krátkou bázi, která začíná na pomyslené svislici báze břišních ploutví. Na rozdíl od sekavce podunajského, má sekavčík horský dvě skvrny umístěné na bázi ocasu, sekavec tam má jen jednu skvrnu umístěnou více u linky hřbetu.

 

Obecně:

Žije většinu dne zahrabaný na dně. Dorůstá délky do 10 cm, ale vzácně i o něco více. Živí se korýši, larvami, ale i detritem a řasami. Vzhledem k tomu, že je velmi vzácný, běžný rybář téměř nemá šanci se s ním setkat.

 

Příprava v kuchyni:

Vzhledem k tomu, že sekavčík horský je velmi drobná rybka a ke všemu je v Česku celoročně chráněná, je bezpředmětné se zde bavit o gastronomickém využití této rybky v české kuchyni.

 

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy