REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.


1) I ledový čaj má svůj den/dny

Možná vás to překvapí, ale i ledový čaj má svůj den. Vlastně co den?! Ledový čaj je v současnosti tak populární, že mu patří celý jeden měsíc. V USA je totiž měsíc červen stanoven jako měsíc ledového čaje. A aby toho nebylo málo, tak se může pyšnit i svým Dnem ledového čaje, který připadá na 10.6.

 

2) Má za sebou bohatou historii

Ice Tea, nebo chcete-li ledový čaj, se začal objevovat v USA již v 60. letech 19. století. První tištěný záznam o tomto nápoji pochází z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová doporučila ve své publikaci Houskeeping nechat louhovat jeden den zelený čaj, další den pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně to vše zalít připraveným čajem.

 

3) Za „boom“ může Světová výstava

Oblíbenost ledového čaje výrazně stoupla poté, co ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Teplé počasí ho inspirovalo k nové receptuře. Jednoduše ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem. Rozšířil se po celé Severní Americe a stal se nedílnou součástí mnoha domácností a společenských událostí.

 

4) Pyšní se vlastním příborem

Málokterý nápoj se může pyšnit tím, že na jeho konzumaci byl vyvinut speciální druh kuchyňského náčiní. Ledový čaj je ale jednou z mála výjimek. Jeho popularita byla totiž během krátké doby tak velká, že vedla až ke vzniku nového příboru. Začaly se používat lžičky s dlouhou rukojetí, vhodné na promíchání cukru ve vysokých sklenicích.

 

5) Není čaj jako čaj

I v případě ledových čajů platí – jiný kraj, jiný mrav. Po celém světě se můžete setkat s různým způsobem zpracování a odlišnou chutí. V některých evropských zemích můžete koupit nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech kolem světa a obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem. V jižních částech USA je oblíbený sladký čaj, v jiných končinách země se podává neslazený.

 

6) Nepřeberné množství variant po celém světě

Dnes jsou ledové čaje rozšířeny po celém světě. Zákazníci mají na výběr z bohaté nabídky chutí – od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi. Lipton představil svou první verzi ledového čaje – Lipton Ice Tea – ve formě práškové směsi v USA v roce 1964. Cestu do Evropy si našla o 14 let později a od té doby značka neustále roste. V roce 1991 Lipton začal uvádět na trh porcovaný lahvový ledový čaj. V současnosti je k dispozici ve více než sto různých zemích po celém světě.

 

7) Nebojte se párování chutí

Patříte-li mezi milovníky párování nejrůznějších chutí, dopřejte si k obědu či večeři i skleničku ledového čaje, který vytváří ideální kombinaci s různými druhy jídla. Například černý čaj s citronovou příchutí se skvěle hodí k uzené rybě, broskvová varianta je zase vhodná k čerstvé rybě či červenému masu. Lehce trpká chuť zeleného čaje je pak ideální například k pokrmům z bílého masa nebo ryb.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy