REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Salátové mistrovství ovládl domácí tým a učni z Písnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V sobotu 1. prosince proběhl v Mratíně dvanáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018 za účasti 18 kuchařských týmů.


Ve středočeském Mratíně se opět sešli kuchařští mistři, aby si zasoutěžili o nejlepší bramborový salát v České republice. Přípravu tradičního vánočního pokrmu a jeho výsledek hodnotila šestičlenná porota pod vedením spisovatele Michala Viewegha. V hodnocených kritériích, kde se kromě chuti hodnotil také vzhled, vůně, originalita a celkový dojem, nakonec zvítězili Majolenky z Mratína a Mariňáci ze SOU v pražské Písnici.

 

Vítězné bramborové saláty roku 2018

Kategorie: senioři

Tým: Majolenky (Eva Pilařová, Hedvika Molitorová a Eva Přibylová)

 

Název receptu: Mratínský bramborový klasik

Suroviny:

1500 g brambor, 2 větší mrkve, 1,5 petržele, 7 vajíček, 150 g rozmrazeného čerstvého hrášku, 3/4 větší cibule, 6 větších kusů nakládaných okurek, 1 jablko, 150 g salámu junior, 430 g majonézy Vitana, 2 lžíce plnotučné hořčice, šťáva z půlky citronu, 4 lžíce nálevu z okurek, sůl, pepř.

Postup:

Brambory, zeleninu a vajíčka uvaříme den předem. Do mísy na malinké kostičky nakrájíme zeleninu a salám, poté přidáme vajíčka, brambory a nastrouhané jablko se slupkou. Přidáme okurkový nálev, citron, hořčici a majonézu. Nakonec sůl a pepř.

 

 

Kategorie: junioři

Tým: Mariňáci (David Sodomka, Lukáš Pavlačík a Maxmilián Švára)

 

Název receptu: Thajský bramborový salát pikantní

Suroviny:

700 g brambor, 350 g mrkve, 70 g cibule šalotka, 280 g manga, 35 g jarní cibulky, 210 g salátových okurek, 210 g tygřích krevet, 315 g majonézy Vitana, 7 g čerstvého koriandru, 0,21 g sušeného chilli, 28 g limetkové šťávy, 14 g rybí omáčky, 35 g drcených arašídů, sůl dle chuti. Na ozdobu: 210 g tygřích krevet + čerstvá chilli paprička.

Postup:

Vařené oloupané brambory a mrkev nakrájíme na plátky. Oloupané a nakrájené mango dáme do mísy, přidáme rozpůlené salátové okurky bez semínek. Na stejné plátky jako brambory nakrájíme oloupanou šalotku. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Doplníme čerstvým nasekaným koriandrem, drcenými arašídy a ochutíme sušeným chilli, limetkovou šťávou a rybí omáčkou. Osolíme dle chuti, vše lehce spojíme majonézou a promícháme.

Na ozdobu použijeme tygří krevetu (oloupaná, očištěná a orestovaná) a čerstvou chilli papričku.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy