REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?


Většina z nás si někdy ráda dopřeje sklenku dobrého vína. Zajímali jste se někdy o to, co doopravdy pijete a odkud hrozny pocházejí? Jistotu poskytuje označení zkratkou BIO, takové víno poznáte podle certifikovaného loga biozebry a biolistu na lahvi. V ekologickém zemědělství je pro pěstování révy klíčové dodržování stanovených pravidel. Od první bobulky až po výsledný nápoj berou vinaři maximální ohled na životní prostředí. Bio víno tak bude zaručeně chutnat nejen vám, ale i přírodě.

 

 

Jak poznáte ekologickou vinici?

Způsob pěstování hroznů je pro bio víno zásadní. Vinice je životním prostorem pro celé společenství živočichů. „Každé druhé meziřadí je zelené a po většinu vegetačního období zde kvete nějaká bylina. Spolu s příkmenným pásem jde o téměř sedmdesát procent plody. K tomu je potřeba přičíst listovou plochu vinice, která dosahuje až jeden a půl metru. To vše nabízí bio vinice k životu bez jedů,“ poukázal jeden z českých bio vinařů Petr Marcinčák. V zelených pásech žijí důležití zástupci hmyzu, jako třeba včely, motýli, kobylky a mnoho dalších. Na vinici najdete také dravé roztoče, slunéčka či škvory, kteří si poradí s přemnoženými škůdci. Nenechavé ptactvo odhání strašáci.

Růst révy vinaři podporuji jedině přirozenou cestou, například kompostem nebo zbytky mechanicky likvidovaného plevelu. Co se týče postřiků, povolené jsou pouze přírodní sloučeniny mědi a síry, které potlačují plíseň a padlí. Ekologičtí vinaři také často k ošetřování vinic využívají výluhy z nejrůznějších bylin.

Hrozny se dále zpracovávají bez využití kvasinek, které vyrostly za použití technologie GMO (geneticky modifikované organizmy), enzymů či dalších čiřících a stabilizačních látek. Vzniká tak naprosto přírodní produkt. „Ekologicky je možné pěstovat všechny odrůdy révy, stejně jako jiné plodiny. Naše produkce je toho jasným důkazem. V roce 2008 jsem jako první vinař s celou výměrou více než 115 hektarů vinic vstoupil do ekologie. Tehdy někteří kolegové tvrdili, že je to šílenství a nedá se to zvládnout, ale mýlili se,“ podělil se o svou zkušenost Marcinčák. V režimu ekologického zemědělství je v ČR více než 960 ha vinic.

 

Bio víno v obchodech

Při nákupu se orientujte podle nápisu „víno vyrobené z ekologicky vypěstovaných hroznů“, který stojí na lahvi. U loga biozebry by měl být uveden také kód jedné ze čtyř kontrolních organizací (KEZ o.p.s., ABCert, Bureau Veritas, Biokont), které bio původ a proces výroby prověřují. Kód může vypadat například takto: CZ-BIO-001. Na etiketě může či nemusí být znak biolistu, tedy loga Evropské unie pro biopotraviny.

Nejen s bio vínem, ale také dalšími produkty ekologického zemědělství se můžete seznámit v září, kdy probíhá akce Měsíc biopotravin. V regionech se konají nejrůznější akce s pestrým programem pro dospělé i děti. Více informací naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů z České republiky.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy