REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?


Většina z nás si někdy ráda dopřeje sklenku dobrého vína. Zajímali jste se někdy o to, co doopravdy pijete a odkud hrozny pocházejí? Jistotu poskytuje označení zkratkou BIO, takové víno poznáte podle certifikovaného loga biozebry a biolistu na lahvi. V ekologickém zemědělství je pro pěstování révy klíčové dodržování stanovených pravidel. Od první bobulky až po výsledný nápoj berou vinaři maximální ohled na životní prostředí. Bio víno tak bude zaručeně chutnat nejen vám, ale i přírodě.

 

 

Jak poznáte ekologickou vinici?

Způsob pěstování hroznů je pro bio víno zásadní. Vinice je životním prostorem pro celé společenství živočichů. „Každé druhé meziřadí je zelené a po většinu vegetačního období zde kvete nějaká bylina. Spolu s příkmenným pásem jde o téměř sedmdesát procent plody. K tomu je potřeba přičíst listovou plochu vinice, která dosahuje až jeden a půl metru. To vše nabízí bio vinice k životu bez jedů,“ poukázal jeden z českých bio vinařů Petr Marcinčák. V zelených pásech žijí důležití zástupci hmyzu, jako třeba včely, motýli, kobylky a mnoho dalších. Na vinici najdete také dravé roztoče, slunéčka či škvory, kteří si poradí s přemnoženými škůdci. Nenechavé ptactvo odhání strašáci.

Růst révy vinaři podporuji jedině přirozenou cestou, například kompostem nebo zbytky mechanicky likvidovaného plevelu. Co se týče postřiků, povolené jsou pouze přírodní sloučeniny mědi a síry, které potlačují plíseň a padlí. Ekologičtí vinaři také často k ošetřování vinic využívají výluhy z nejrůznějších bylin.

Hrozny se dále zpracovávají bez využití kvasinek, které vyrostly za použití technologie GMO (geneticky modifikované organizmy), enzymů či dalších čiřících a stabilizačních látek. Vzniká tak naprosto přírodní produkt. „Ekologicky je možné pěstovat všechny odrůdy révy, stejně jako jiné plodiny. Naše produkce je toho jasným důkazem. V roce 2008 jsem jako první vinař s celou výměrou více než 115 hektarů vinic vstoupil do ekologie. Tehdy někteří kolegové tvrdili, že je to šílenství a nedá se to zvládnout, ale mýlili se,“ podělil se o svou zkušenost Marcinčák. V režimu ekologického zemědělství je v ČR více než 960 ha vinic.

 

Bio víno v obchodech

Při nákupu se orientujte podle nápisu „víno vyrobené z ekologicky vypěstovaných hroznů“, který stojí na lahvi. U loga biozebry by měl být uveden také kód jedné ze čtyř kontrolních organizací (KEZ o.p.s., ABCert, Bureau Veritas, Biokont), které bio původ a proces výroby prověřují. Kód může vypadat například takto: CZ-BIO-001. Na etiketě může či nemusí být znak biolistu, tedy loga Evropské unie pro biopotraviny.

Nejen s bio vínem, ale také dalšími produkty ekologického zemědělství se můžete seznámit v září, kdy probíhá akce Měsíc biopotravin. V regionech se konají nejrůznější akce s pestrým programem pro dospělé i děti. Více informací naleznete na www.mesicbiopotravin.cz.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů z České republiky.

 

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy