REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec zelený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste od července do října a to velmi hojně v bučinách i ve smíšených lesích, ale vždy pod bukem se kterým tvoří mykorhizu. Je nejdelý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius blennius

Nejedlý …………. Ryzec zelený je nejedlý druh houby bez využití v kuchyni pro svoji palčivost.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste velmi hojně v bučinách i ve smíšených lesích, ale vždy pod bukem s kterým tvoří mykorhizu. Objevuje se jak na kyselých tak i zásaditých půdách.

Klobouk až 90 mm, v mládí nízce sklenutý, později plochý na středu vmáčklý, slizský, dlouho podvinutý často hnědě kruhatě pásovaný, šedozelený, olivově zelený až šedohnědý s tmavšími vodnatými skvrnami.

Lupeny jsou úzké, velmi husté, široce připojené až krátce sbíhavé, bílé, později krémové až žlutavé, po poranění špinavě zelenající, mléko je bílé při zasychání šedozelené, má zpočátku mírnou chuť, po chvíli palčivou. Třeň až 70 mm, válcovitý, ve stáří dutý, slabě lepkavý, šedozelený až šedavý, vždy světlejší než klobouk. Dužnina je na řezu bělavá, po chvíli trochu šedne, má palčivou chuť a nevýraznou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec šeredný (Lactarius necator), má klobouk špinavě olivově zelený až černohnědý bez vodnatých skvrn a roste pod smrky a břízami. Ryzec hnědozelený (lactarius fluens) má méně lesklý klobouk i třeň a rezavějící lupeny po poranění.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy