REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…


Dříve bylo máslo dostupné jen pro bohaté, dokonce šlo o tak vzácný atribut, že fungovalo jako platidlo. Později se dostalo i mezi prostý lid a ženy jej pracně stloukaly v máselnicích. Dnes už jej považujeme za samozřejmou součást jídelníčku a je dostupné ve všech prodejnách potravin. Když navíc do změklého másla přidáte další přísady, pozdvihnete své kulinářské umění o level výše.

 

 

Sto a jeden způsob využití

Blýskněte se před přáteli na grilovací party! Věděli jste, že ochucené máslo je výborné ke grilovaným pochoutkám? Natřené na čerstvém pečivu nebo topinkách zase představuje ideální rychlou a dobrou svačinku či večeři. Můžete zkoušet různé kombinace chutí a experimentovat. Přidávat lze bylinky, jarní cibulku, česnek, sušená rajčata, hořčici, pesto…

Ochucené máslo nabízí různé způsoby využití. Slané dodá skvělou chuť jak grilovanému masu, zelenině a rybám, tak i bramborám, bramborové kaši, anebo jej můžete přidat do těstovin. Také sladké varianty jsou chutné na pečivu a rovněž na lívanečcích, palačinkách, toustech nebo muffinech, přidat jej můžete do ovesné kaše nebo granoly. Jednou z nejoblíbenějších variant je arašídové máslo, které se zejména v Americe, kde je považováno za poklad národní kuchyně, těší velké oblibě a je součástí mnoha receptů. Kromě mletých arašídů se do sladkých másel hodí i další druhy ořechů (vlašské, kešu, pistácie…) a mnohé jiné pochutiny – džem, různé ovoce, skořice, kakao, chia semínka, rozinky… Zkrátka na co má váš mlsný jazýček chuť! Pro potěchu oka lze výtvor ve finále ozdobit jedlými květy nebo v případě slaných variací posypat čerstvou pažitkou.

Tip: Ochucené máslo, které jste vytvořili, nemusíte ihned celé spotřebovat. Přesuňte jej na potravinářskou folii, vytvarujte váleček a dejte ztuhnout do lednice. Díky tomu bude stále připravené k použití i v pozdější době a můžete si z něj odkrojit, kolik budete potřebovat. Takto si lze nachystat různé variace a využít tu, na kterou budete mít právě chuť…

 

Základem je kvalitní máslo

Nejdůležitějším stavebním kamenem dobré chuti je u ochucených másel vždy kvalitní základní ingredience, tedy samotné máslo. Na pultech obchodů se můžete setkat s různými druhy. Jestliže je na produktu uvedeno „stolní máslo“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen – toto stolní máslo má být spotřebováno do 48 hodin od rozmražení. Ve srovnání s čerstvým máslem má horší nutriční hodnotu, méně vitaminů, mění se i jeho chuť a rychleji žlukne. Produkt označený pouze jako „máslo“ je sice nezmražený, je ovšem starší než 20 dnů – trvanlivost tohoto másla je 35–55 dní.

Nejlepší senzorické vlastnosti má „čerstvé máslo“, které se smí prodávat nejdéle do 20 dnů od data výroby – trvanlivost čerstvého másla je totiž maximálně 20 dní od data výroby. Některé prodejny nabízejí možnost zakoupení čerstvých krájených másel přímo od výrobce. Například čerstvá másla z litovelské sýrárny Brazzale Moravia jsou rozvážena do sítě prodejen La Formaggeria Gran Moravia. Základ másla tvoří sladká smetana, do níž se přidává ještě syrovátková smetana získaná při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25 kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 °C. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a nejvýše 2 % netuků. Prodává se po 100 gramech.

 

Skvělé recepty na ochucená másla (objeví se po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):

 

 
  • KAKAOVÉ MÁSLO S OŘECHY – Sladké máslo s ořechy můžete použít na lívanečky, palačinky, tousty nebo třeba muffiny nebo do sladkých kaší.

 

Další skvělé recepty najdete na www.laformaggeria.com nebo v naší databázi internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz například zde: Recepty jádel, recepty na nápoje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy