REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.


Máte salát zažitý jako oschlou nevýraznou směs zeleniny? Základem správné chuti jsou kvalitní potraviny. Ať už jde o zeleninu nebo maso. Opravdovou záruku hledejte u potravin označených zkratkou BIO, kterou v obchodě poznáte také podle loga biolistu či biozebry. Produkty z ekologického zemědělství ale najdete i u lokálních farmářů, kam se pro ně můžete vypravit. Zelenina nebude obsahovat stopy chemických hnojiv a postřiků, a zároveň podpoříte zemědělství, které neznečišťuje životní prostředí, ale naopak přírodu pomáhá zachovat v dobrém stavu pro budoucí generace.

 

 

Co se týče masa, nabídka kvalitního kuřecího se postupně rozšiřuje. Bio kuřata jsou chována tradičním způsobem, rostou přirozeně a v souladu s přírodou. Chov bio kuřat podléhá welfare zásadám. Kuřata žijí na čerstvém vzduchu, mají dostatek volného prostoru a výběh na pastvinu.

Podmínky chovu se odráží především na struktuře masa, které má díky vyvinuté svalovině delší vlákna a také silnější kůži s mírně žlutějším zbarvením. Maso je křehké a zároveň pevné s výraznější chutí. „Kuřata v ekologickém zemědělství rostou i více než 80 dní, což je jejich přirozená doba, kterou potřebují k růstu. Bio kuře za 30 dní nevyroste. To se samozřejmě musí odrazit právě ve struktuře a kvalitě masa a také v ceně,“ doplnila Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO BIO.

 

A co tedy do salátu?

K oblíbeným druhům zeleniny přidejte orestované jemně osolené a opepřené maso, s jiným kořením to příliš nepřehánějte, abyste zbytečně nepřebili jeho přirozenou chuť. Co se týče zeleniny, nemusíte se omezovat pouze na rajčata a papriky, zkuste sáhnout třeba po čerstvém špenátu. Nezapomínejte také na zdravé tuky, ty dodáte v podobě kvalitního bio olivového oleje nebo přidáním oříšků, například vlašských či kešu. Přisypat můžete také různá semínka, lněná a slunečnicová.

Jak už bylo řečeno, salát rozhodně neznamená jen nakrájenou zeleninu. Aby vás zasytil na delší dobu a dodal vám potřebnou energii v běžném pracovním dnu, je potřeba do něj dodat komplexní sacharidy. Do směsi tak můžete pokrájet vařenou či pečenou bramboru ve slupce, přidat vařené fazole, cizrnu nebo kuskus. Nabízí se také trochu pozapomenuté plodiny, jako je pohanka a jáhly, které pro jejich výživné složení rádi vyhledávali už naši předci.

Kombinací je nespočet a je jen na vás, co máte nejraději a z čeho si svůj salát sestavíte. Vždy se ale soustřeďte především na kvalitu surovin, protože to je základ úspěchu a výborné chuti.

 

Poznámka redakce: Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy