REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.


Máte salát zažitý jako oschlou nevýraznou směs zeleniny? Základem správné chuti jsou kvalitní potraviny. Ať už jde o zeleninu nebo maso. Opravdovou záruku hledejte u potravin označených zkratkou BIO, kterou v obchodě poznáte také podle loga biolistu či biozebry. Produkty z ekologického zemědělství ale najdete i u lokálních farmářů, kam se pro ně můžete vypravit. Zelenina nebude obsahovat stopy chemických hnojiv a postřiků, a zároveň podpoříte zemědělství, které neznečišťuje životní prostředí, ale naopak přírodu pomáhá zachovat v dobrém stavu pro budoucí generace.

 

 

Co se týče masa, nabídka kvalitního kuřecího se postupně rozšiřuje. Bio kuřata jsou chována tradičním způsobem, rostou přirozeně a v souladu s přírodou. Chov bio kuřat podléhá welfare zásadám. Kuřata žijí na čerstvém vzduchu, mají dostatek volného prostoru a výběh na pastvinu.

Podmínky chovu se odráží především na struktuře masa, které má díky vyvinuté svalovině delší vlákna a také silnější kůži s mírně žlutějším zbarvením. Maso je křehké a zároveň pevné s výraznější chutí. „Kuřata v ekologickém zemědělství rostou i více než 80 dní, což je jejich přirozená doba, kterou potřebují k růstu. Bio kuře za 30 dní nevyroste. To se samozřejmě musí odrazit právě ve struktuře a kvalitě masa a také v ceně,“ doplnila Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO BIO.

 

A co tedy do salátu?

K oblíbeným druhům zeleniny přidejte orestované jemně osolené a opepřené maso, s jiným kořením to příliš nepřehánějte, abyste zbytečně nepřebili jeho přirozenou chuť. Co se týče zeleniny, nemusíte se omezovat pouze na rajčata a papriky, zkuste sáhnout třeba po čerstvém špenátu. Nezapomínejte také na zdravé tuky, ty dodáte v podobě kvalitního bio olivového oleje nebo přidáním oříšků, například vlašských či kešu. Přisypat můžete také různá semínka, lněná a slunečnicová.

Jak už bylo řečeno, salát rozhodně neznamená jen nakrájenou zeleninu. Aby vás zasytil na delší dobu a dodal vám potřebnou energii v běžném pracovním dnu, je potřeba do něj dodat komplexní sacharidy. Do směsi tak můžete pokrájet vařenou či pečenou bramboru ve slupce, přidat vařené fazole, cizrnu nebo kuskus. Nabízí se také trochu pozapomenuté plodiny, jako je pohanka a jáhly, které pro jejich výživné složení rádi vyhledávali už naši předci.

Kombinací je nespočet a je jen na vás, co máte nejraději a z čeho si svůj salát sestavíte. Vždy se ale soustřeďte především na kvalitu surovin, protože to je základ úspěchu a výborné chuti.

 

Poznámka redakce: Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy