REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ruďoušek uťatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělá jedlá houba vhodná především do omáček. Roste od června do listopadu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Rhodocybe gemina syn. R. truncata

Jedlý …………………. Ruďoušek uťatý je výborný jedlý druh, nejlepší využití je do omáček, kde vynikne jeho vůně a nezadá si s omáčkou z májovek, kterou považuji za jednu z nejlepších.

Doba výskytu: červen až listopad

Roste nepříliš hojně, jednotlivě nebo ve skupinách, zejména v jehličnatých lesích, vzácněji i pod listnáči, jeho výskyt je častější v teplejších oblastech.

Klobouk až 100 mm velký, vyklenutý, brzy plochý až uprostřed vmáčknutý, na okraji dlouho podvinutý, často zvlněný, lysý, plavě bokrový až masově hnědý. Lupeny široce připojené až krátce sbíhavé, krémové až masově nahnědlé. Třeň až 70 mm, válcovitý na vrcholu pomoučněný, vláknitý, bělavý až masově nahnědlý. Dužnina má příjemnou violkovou kořenitou vůni.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Vzhledem k vůni záměna za jiný druh nehrozí, laik může zaměnit za nějaký druh čirůvky.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy