Recept na přípravu bylinkového likéru, který si můžeme připravit od jara do podzimu z bylin, co právě rostou a které máme v oblibě. Recept je orientační, jaké byliny použijete, záleží na Vaší fantazii a zkušenostech s bylinkami. Do likéru můžete také přidat květy a plody bezu černého, mladé konce smrku apod.
Ingredience:
Příklad poměru: | |
0,5 l | destilátu (slivovice, vodka) |
200 g | krystalového cukru (lze použít i hnědý cukr) |
2-3 hrsti | podběl - květ či nať, pampeliška - květ, kopřiva - nať, sedmikráska - květ, |
jitrocel - list, květy bezu černého, květ divizny, máta, meduňka, lipový květ ... | |
láhev (demižon) o objemu 3 l, nádoba na výluh | |
čistá silonová punčocha | |
sklenice se zátkou na uchování likéru |
Postup:
1. Začínáme bylinkami, které rostou nejdříve, například podbělem, pampeliškou, kopřivou atd.2. Do vymyté 3 l sklenice nasypeme omyté bylinky a zasypeme vrstvou cukru, přidáváme bylinky podle doby růstu a každou vrstvu posypeme cukrem
3. Když je sklenice plná a bylinky si pustily šťávu (klidně necháme přes noc luhovat), nasypeme směs do čisté silonové punčochy a vymačkáme výluh do připravené nádoby
4. Výluh zředíme vodkou nebo slivovicí v poměru jaký nám vyhovuje, nalijeme do lahví a můžeme konzumovat.