Známý recept na polévku z Ruska a Ukrajiny.
Ingredience:
250 g | zelí |
150 g | vařeného hovězího masa |
10 g | hladké mouky |
10 g | másla |
1,2 l | vývaru |
3 ks | zrnka pepře |
2 ks | rajčat |
2 ks | snítky kopru (petrželky) |
1 ks | cibule |
1 ks | pórku |
1/2 ks | bobkového listu |
kousek celeru | |
kousek mrkve | |
sůl |
Postup:
1. Na plátky nakrájenou mrkev, celer, cibuli a pórek dáme do vařícího vývaru, přidáme koření a pod pokličkou vaříme na malém plaménku asi 10 minut
2. Potom vývar procedíme, přidáme na čtverečky nakrájené zelí, spařená, oloupaná a na plátky nakrájená rajčata a vaříme asi 5 minut
3. Polévku zahustíme světlou jíškou z másla a hladké mouky a ještě krátce povaříme
4. Hovězí maso nakrájíme na kostičky, vložíme do polévky, povaříme ji ještě 2 minuty, přisolíme, posypeme nadrobno nakrájeným koprem (petrželkou) a podáváme.
Příprava jíšky viz. recept”Jíška”.