Špízy připravené z barevných paprik, mladých lilků, cukety a červené cibule, přelité zálivkou, grilované na roštu. Podáváme jako hlavní chod nebo zajímavou přílohu k masům.
Ingredience:
4 ks | mladé lilky |
3 ks | masitých barevných paprik |
2 ks | větší červené cibule |
1 ks | velké cukety |
Na zálivku: | |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | nasekaného čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžička sušeného |
1 ks | stroužek česneku |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Veškerou zeleninu opláchneme pod studenou tekoucí vodou, papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na stejně velké kousky
2. Očištěnou cuketu podélně rozkrojíme na poloviny a nakrájíme ji na kousky o šířce asi 2,5 cm
3. Lilky očistíme a podélně rozkrojíme na čtvrtiny, oloupané cibule na 8 zhruba stejných klínků
4. Všechny nakrájené ingredience dáme do mísy a přelijeme je zálivkou připravenou z citronové šťávy, olivového oleje, utřeného česneku, pepře, rozmarýnu a soli, promícháme
5. Na grilovací jehly nebo na špejle namočené ve vodě postupně napichujeme kousky zeleniny
6. Na středně rozpáleném grilu kebaby grilujeme, za častého otáčení, asi 10-12 minut, až se zelenina mírně opeče a začne měknout.
Takto připravené zeleninové kebaby servírujeme přelité rajčatovou nebo olivovou omáčkou.