Tradiční české vánoční cukroví upečené v troubě. Toto cukroví vám nádherně provoní byt a má příjemnou, jemně pikantní chuť po zázvoru.
Ingredience:
560 g | hladké mouky |
500 g | práškového cukru |
30 g | mletého sušeného zázvoru |
4 ks | celá vejce |
1 ks | prášek do pečiva |
1/2 ks | citrónu (kůra) |
mouka na pracovní plochu |
Postup:
1. V míse mícháme vejce s cukr, mletý zázvor a citronovou kůrou, tak dlouho, až vše zhoustne
2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vypracujeme hladké těsto, které vyválíme asi na 3 mm silný plát
3. Z těsta vykrájíme formičkami různé tvary, které necháme na plechu vyloženém papírem na pečení do druhého dne odležet
4. Druhý den pečeme v troubě vyhřáté na 150-160 °C skoro dozlatova, až budou zázvorky zespodu nafouklé, jinak musí mít bílou barvu (nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodní část, musí držet pohromadě a zespodu zůstat skoro nepoznatelně narůžovělá).
Do těsta lze zapracovat ještě kousek másla, ale není to potřeba, některé recepty to ale uvádějí.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Iva Vargová, volně upraveno ReceptyOnLine.cz