REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žampionovo-zeleninový kynutý koláč ze špaldové mouky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný a zdravý koláč s bohatou náplní. Najdete v něm kapustu, žampiony, mrkev, česnek, cibuli i vajíčka. Zjemněný dvěma druhy smetany.


Ingredience:
Ingredience na těsto:
200 gšpaldové BIO mouky
100 ghladké chlebové mouky
0,8 dlvlažné vody
3 lžíceolivového oleje
1 lžícesezamových semínek pro ozdobení okrajů koláče
1,5 lžičkysoli
1/2 kskostky droždí
Ingredience na náplň:
6 ksčerstvých žampionů
6 ksmalých růžiček brokolice
3 ksvelkých listů kapusty
2 ksstředně velké červené cibule
2 ksstroužku česneku
2 ksvajec
1 ksmalé mrkve
200 mlsmetany ke šlehání (33 %)
250 mlzakysané smetany
2 lžičkytřtinového cukru
černý mletý pepř, pizza koření a sůl
Ingredience na zálivku k polití korpusu:
250 mltučné smetany ke šlehání
200 mlzakysané smetany
2 ksvejce
1 ks stroužku česneku
pepř
sůl

Postup:

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky a přidáme k nim půl kostky droždí
2. Přilijeme vodu, 2 lžíce olivového oleje, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, můžeme směs podsypat malým množstvím hladké mouky, a pořádně vypracujeme těsto – jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody
3. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici
4. Mezitím si připravíme náplň na koláč – listy kapusty a mrkev omyjeme, z listů kapusty vyřízneme střední košťál po celé jeho délce, ten nebudeme potřebovat
5. Listy rozkrojíme podélně na pláty o šířce cca 5 cm a mrkev zbavíme nejsvrchnější vrstvy a dlouhým ostrým nožem ji nakrájíme na co nejtenčí dlouhé pláty, krájené po celé délce mrkve
6. Takto pokrájenou kapustu a mrkev povaříme v horké osolené, opepřené vodě doměkka, ke konci vaření k nim přidáme pár růžiček brokolice, a jakmile bude vše doměkka uvařené, vyjmeme zeleninu z vývaru a dáme ji na talíř na stranu
7. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru, lehce osolíme a cibuli necháme zkaramelizovat
8. Jakmile ji zkaramelizujeme, dáme ji do zvláštní misky a posléze také stranou
9. K tomu všemu si připravíme i plátky čerstvých žampionů
10. Na zálivku k polití korpusu dohromady zamícháme vajíčka, kysanou smetanu, tučnou smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl a pepř
11. Předehřejeme troubu na 170 °C
12. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy
13. Formu s takto roztaženým těstem a okraji posypanými sezamovými semínky dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut
14. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií – já jsem si na prkénko položila plátek vařené kapusty, ohrnula jsem ji, aby pláty byly asi tak 2,5 cm široké, k nim jsem přiložila plátky mrkve tak, aby byly obě zeleniny na sobě, a ty jsem pak dle fantazie kladla do náplně vlité do formy s předpečeným korpusem
15. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ kapusty a mrkve, jsem naskládala střapečky zkaramelizované červené cibule, kousky brokolice a na plátky pokrájené žampiony
16. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 °C (každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastností své trouby).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy