REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žampionovo-zeleninový kynutý koláč ze špaldové mouky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slaný a zdravý koláč s bohatou náplní. Najdete v něm kapustu, žampiony, mrkev, česnek, cibuli i vajíčka. Zjemněný dvěma druhy smetany.


Ingredience:
Ingredience na těsto:
200 gšpaldové BIO mouky
100 ghladké chlebové mouky
0,8 dlvlažné vody
3 lžíceolivového oleje
1 lžícesezamových semínek pro ozdobení okrajů koláče
1,5 lžičkysoli
1/2 kskostky droždí
Ingredience na náplň:
6 ksčerstvých žampionů
6 ksmalých růžiček brokolice
3 ksvelkých listů kapusty
2 ksstředně velké červené cibule
2 ksstroužku česneku
2 ksvajec
1 ksmalé mrkve
200 mlsmetany ke šlehání (33 %)
250 mlzakysané smetany
2 lžičkytřtinového cukru
černý mletý pepř, pizza koření a sůl
Ingredience na zálivku k polití korpusu:
250 mltučné smetany ke šlehání
200 mlzakysané smetany
2 ksvejce
1 ks stroužku česneku
pepř
sůl

Postup:

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky a přidáme k nim půl kostky droždí
2. Přilijeme vodu, 2 lžíce olivového oleje, osolíme a vše spolu prohněteme vařečkou, posléze nejlépe rukama, můžeme směs podsypat malým množstvím hladké mouky, a pořádně vypracujeme těsto – jakmile by se nechtělo spojit, přilijeme ještě pár kapek vody
3. Těsto zavineme do potravinářské folie a necháme odpočinout alespoň 20 minut v lednici
4. Mezitím si připravíme náplň na koláč – listy kapusty a mrkev omyjeme, z listů kapusty vyřízneme střední košťál po celé jeho délce, ten nebudeme potřebovat
5. Listy rozkrojíme podélně na pláty o šířce cca 5 cm a mrkev zbavíme nejsvrchnější vrstvy a dlouhým ostrým nožem ji nakrájíme na co nejtenčí dlouhé pláty, krájené po celé délce mrkve
6. Takto pokrájenou kapustu a mrkev povaříme v horké osolené, opepřené vodě doměkka, ke konci vaření k nim přidáme pár růžiček brokolice, a jakmile bude vše doměkka uvařené, vyjmeme zeleninu z vývaru a dáme ji na talíř na stranu
7. Na pánev dáme trochu olivového oleje a dáme na něj restovat na kolečka nakrájené červené cibule, které po chvíli restování zasypeme troškou třtinového cukru, lehce osolíme a cibuli necháme zkaramelizovat
8. Jakmile ji zkaramelizujeme, dáme ji do zvláštní misky a posléze také stranou
9. K tomu všemu si připravíme i plátky čerstvých žampionů
10. Na zálivku k polití korpusu dohromady zamícháme vajíčka, kysanou smetanu, tučnou smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek, sůl a pepř
11. Předehřejeme troubu na 170 °C
12. Vezmeme si formu na pizzu, potřeme ji tenkou vrstvou olivového oleje, do jejího středu položíme těsto a prsty jej „roztáhneme“ po celé ploše i po bocích formy
13. Formu s takto roztaženým těstem a okraji posypanými sezamovými semínky dáme do předehřívající se trouby asi tak na 10 minut
14. Po uplynutí 10 minut formu s korpusem vyndáme z trouby, a nyní se můžete nechat vést vlastní fantazií – já jsem si na prkénko položila plátek vařené kapusty, ohrnula jsem ji, aby pláty byly asi tak 2,5 cm široké, k nim jsem přiložila plátky mrkve tak, aby byly obě zeleniny na sobě, a ty jsem pak dle fantazie kladla do náplně vlité do formy s předpečeným korpusem
15. Do mezer, které se vytvořily mezi jednotlivými „vrstvami“ kapusty a mrkve, jsem naskládala střapečky zkaramelizované červené cibule, kousky brokolice a na plátky pokrájené žampiony
16. Celý koláč pečeme přibližně 35 minut na 170 °C (každý si ovšem musí dobu a stupně pečení přizpůsobit dle vlastností své trouby).

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy