Paštika ze zaječího masa s olivami a rajčaty.
Ingredience:
Recept na 1 kg paštiky: | |
400 g | zaječího masa |
200 g | vepřového plece |
150 g | kuřecích prsou |
150 g | slaniny |
100 g | vepřových nebo drůbežích jater |
1 lžíce | koňaku |
1 lžíce | sušených rajčat |
2 lžíce | zelených oliv (plněných papričkou) |
2 lžíce | sádla |
2 lžičky | paštikového koření |
1 ks | větší cibule |
4 ks | plátků bílé veky |
4 ks | vajec (1 vejce a 3 žloutky) |
100 ml | smetany 33 % |
Postup:
1. maso odblaníme, omyjeme a nakrájíme na kostičky
2. Kuřecí prsa nakrájíme na silnější proužky, osolíme a opepříme
3. V hrnci rozehřejeme sádlo a prsa opečeme, potom je vyjmeme a dáme stranou
4. Ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zaječí maso a orestujeme ze všech stran, pak je osolíme, ochutíme paštikovým kořením, přiklopíme a dusíme 20-30 minut ve vlastní šťávě
5. Udušené maso necháme vychladnout a pak směs dvakrát přemeleme na masovém strojku, nebo umixujeme společně s vepřovým masem, játry a vekou namočenou ve smetaně
6. Vmícháme šťávu z dušeného masa, žloutky, zbylou smetanou, koňak a směs dobře promícháme
7. Vmícháme pokrájené olivy a nasekaná usušená rajčata
8. Paštikovou formu vyložíme plátky slaniny (i stěny), naplníme 1/
2 masové směsi, poklademe orestovanými proužky kuřecích prsou a pokryjeme zbylou směsí
9. Uhladíme a povrch poklademe zbylými plátky slaniny
10. Formu přikryjeme víkem a vložíme do pekáče naplněného vodou, tak, aby voda nepřetekla do formy
11. Vložíme do předem předehřáté trouby na cca 80 °C a pečeme (vaříme) ve vodní lázni asi 1-1,5 hodiny a to při teplotě cca 80-85 °C, podle potřeby doplňujeme v pekáči vodu
12. Z hotové paštiky sejmeme víko, necháme ji vychladnout a pak v lednici ztuhnout
13. Nakrájíme na plátky a podáváme.
Podáváme například s pečivem a zeleninou.