Velikonoční vykrajované perníčky zdobené trubičkami na zdobení.
Ingredience:
Rozpis na cca 50 kusů: | |
Na těsto: | |
240 g | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
70 g | kakaa |
1 sáček | kypřícího prášku do perníku |
2 lžíce | medu |
2 ks | vejce |
Na zdobení: | |
1 ks | bílku |
1 balení | trubiček na zdobení od Dr. Oetker |
Ostatní: | |
papír na pečení | |
různé formičky či vykrajovátka (zajíček, beránek ...) |
Postup:
1. Mouku smíchanou s kakaem prosijeme na vál, přidáme cukr, kypřicí prášek do perníku, med a vejce, vypracujeme hladké těsto (pokud se bude těsto lepit, přidáme trochu mouky)
2. Připravené těsto vyválíme na pomoučeném vále a pomocí formiček vykrajujeme různé velikonoční tvary
3. Perníčky položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C tak na 15 minut
4. Horké perníčky potřeme rozšlehaným vaječným bílkem 5. Po vychladnutí perníčky pomocí zdobících tub od Dr. Oetkera ozdobíme podle vlastní fantazie
6. Hotové velikonoční perníčky uchováváme ve vhodné uzavřené nádobě v chladu.
Pokud chceme, aby perníčky vydržely dlouho měkké, uložíme k nim půlku překrojeného jablka. Samozřejmě, že perníčky můžeme zdobit jen cukrovou polevou obarvenou potravinářským barvivem.
Poznámka:Recept na klasickou cukrovou polevu najdete zde: Poleva na zdobení perníčků.