Špízy připravené z marinovaných cherry rajčátek, sušených rajčat, italského chleba a černých oliv, grilované na roštu. Tento recept je tak na 2 porce, je převzatý z pořadu pana Pohlreicha “Šéf na grilu”.
Ingredience:
200 g | sýra feta |
100 g | sušených rajčat naložených v oleji |
100 g | černých oliv |
8 ks | větších cherry rajčátek |
2 ks | plátky italského chleba |
Na marinádu: | |
80 ml | extra panenského olivového oleje |
10 ml | zeleného pesta |
pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy | |
sůl | |
1 ks | větší stroužek česneku |
Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu; v misce smícháme olivový olej spolu s prolisovaným česnekem, špetkou soli, několika kapkami citronové šťávy a zeleným pestem, vše dobře promícháme
2. Plátky italského chleba silné asi 2 cm nakrájíme na kostičky, ty ponoříme na pár sekund do marinády a rychle vytáhneme, aby se nerozmáčel, odložíme stranou
3. Do marinády ponoříme na kostičky nakrájený sýr, celá cherry rajčátka a přepůlená sušená rajčata, nechte 30 minut marinovat
4. Oba druhy rajčátek, sýr, chléb a černé olivy postupně napícháme na špejle předem namočené ve vodě
5. Připravené špízy grilujeme 3-4 minuty z každé strany, během grilování je nejméně jednou potřeme marinádou
6. Jakmile se sýr začne roztékat a chléb je upečený do křupava, sundáme špízy z grilu
a ihned podáme.
Místo sýra feta můžeme použít i sýr mozzarella, vypadá na jehle skvěle.