Ze slovního spojení „smažená zmrzlina“ se nejspíš leckomu protočí panenky. A k tomu ještě ovocný tatarák? Vaši hosté budou nevěřícně kroutit hlavou, ovšem až samotný dezert uvidí, neřkuli ochutnají, bude veškerá skepse ta tam.
Ingredience:
Rozpis na 1 porci: | |
1 balení | Jogurtovou zmrzlinu Hollandia brownie |
80 g | sezónního ovoce (meloun, jahody, borůvky, ananas, maliny…) |
30 g | cornflakes |
20 g | hladké mouky |
5 g | máty |
20 cl | bílého rumu |
1 ks | limetky |
1 ks | vejce |
rostlinný olej na smažení |
Postup:
- Ze zmrzliny si vytvarujeme kouli o průměru asi 7 centimetrů a necháme ji v mrazáku opět zamrznout. Poté ji obalíme v hladké mouce, následně v rozšlehaném vejci a naposledy v rozmixovaných cornlakes. Takto obalenou zmrzlinu necháme opět zamrznout.
- Mezi tím si rozehřejeme rendlík s olejem na 200 °C. Oleje je potřeba tolik, aby se do něj koule zcela ponořila. Zmrzlinu smažíme v rozpáleném oleji zhruba 40 až 60 sekund a ihned podáváme.
- Ovocný tatarák připravíme nakrájením omytého ovoce na kostičky asi 7×7 milimetrů. Do nakrájeného ovoce vmícháme nakrájenou mátu, kůru a šťávu z limety dle chuti a vše zakápneme rumem. V případě použití kyselejších druhů ovoce můžeme dosladit třtinovým cukrem.
- Necháme zhruba 20 minut odležet v lednici.
- Smaženou zmrzlinu podáváme s ovocným tatarákem. Před servisem můžeme zmrzlinu lehce rozlomit, nebo naopak kouli nechat v celku.
Recept k článku: Zmrzlinové dezerty: Zkusíte smaženou zmrzlinu či zmrzlinové kuličky s melounovým carpacciem?