REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Škvarkové koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slané vánoční pečivo vhodné k vánočnímu, ale i k silvestrovskému menu.


Ingredience:
Na 50 kousků:
500 gpomletých škvarků
300 gpolohrubé mouky
10 gdroždí
2 ksžloutků
200 mlmléka
1 lžícekrystalového cukru
sůl
Na dohotovení:
1 ksvejce na potření
sezamová semínka (kmín) na posypání

Postup:

1. Do vlažného mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobené droždí a necháme vykynout
2. Polohrubou mouku prosejeme, přidáme vykynulý kvásek, žloutky, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme třetinou pomletých škvarků, těsto přeložíme na polovinu a necháme 10 minut odležet, postup zopakujeme ještě 2x, dokud nespotřebujeme všechny škvarky
4. Škvarkové těsto rozválíme na silnější plát a rádýlkem naznačíme mřížku, pak kulatou formičkou vykrájíme kolečka,která rozložíme na suchý plech
5. Štětcem potřeme rozšlehaným vejcem se solí jednotlivé koláčky, posypeme sezamem nebo kmínem, necháme ještě krátce kynout, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 10-15 minut).

Doporučení:

Škvarky můžeme do těsta zapracovat najednou a potom ho překládáme podobně jako při přípravě listového těsta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy