Slané vánoční pečivo vhodné k vánočnímu, ale i k silvestrovskému menu.
Ingredience:
Na 50 kousků: | |
500 g | pomletých škvarků |
300 g | polohrubé mouky |
10 g | droždí |
2 ks | žloutků |
200 ml | mléka |
1 lžíce | krystalového cukru |
sůl | |
Na dohotovení: | |
1 ks | vejce na potření |
sezamová semínka (kmín) na posypání |
Postup:
1. Do vlažného mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobené droždí a necháme vykynout
2. Polohrubou mouku prosejeme, přidáme vykynulý kvásek, žloutky, sůl a vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
3. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme třetinou pomletých škvarků, těsto přeložíme na polovinu a necháme 10 minut odležet, postup zopakujeme ještě 2x, dokud nespotřebujeme všechny škvarky
4. Škvarkové těsto rozválíme na silnější plát a rádýlkem naznačíme mřížku, pak kulatou formičkou vykrájíme kolečka,která rozložíme na suchý plech
5. Štětcem potřeme rozšlehaným vejcem se solí jednotlivé koláčky, posypeme sezamem nebo kmínem, necháme ještě krátce kynout, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 10-15 minut).
Škvarky můžeme do těsta zapracovat najednou a potom ho překládáme podobně jako při přípravě listového těsta.