Pečený koláč z bramborového těsta pokladený opečenými kousky ryby, posypaný strouhaným sýrem, zalitý smetanou rozmíchanou s vejci i sýrem a pokladený hranolkami brambor.
Ingredience:
600 g | brambor + voda |
300 g | polohrubé mouky |
200 g | pangasia |
200 g | tvrdého sýra |
50 g | másla |
4 ks | velkých vajec |
1 ks | malé cibule |
1 ks | sáčku prášku do pečiva |
1 ks | zakysané smetany |
200 ml | smetany na vaření |
olej | |
sůl |
Postup:
- Očištěnou pečenou rybu rozkrájíme na menší kousky, můžeme použít i syrové filety jak ze sladkovodních, tak mořských ryb, případně i konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, ale bez nálevu
- V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rybu a orestujeme ji, nezapomeneme ji osolit (pečenou solit nemusíme, pokud je již slaná)
- Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a 2/3 jich nastrouháme
- Z polohrubé mouky, másla, 1 vejce, soli, prášku do pečiva a teplých nastrouhaných brambor zpracujeme těsto, které vyválíme tak, abychom jím mohli vyložit olejem vymazanou zapékací mísu
- Na těsto nasypeme polovinu na jemno nastrouhaného sýra, poklademe kousky ryby, zalijeme smetanou rozmíchanou se zbylými vejci a opět strouhaným sýrem, pak koláč poklademe zbylými bramborami nakrájenými na hranolky, potřeme olejem, osolíme, okořeníme pepřem
- Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 35-40 minut, koláč rozkrájený na jednotlivé porce podáváme teplý!
Místo pangasia můžeme použít slitého tuňáka ve vlastní šťávě, zbytky upečené ryby, filé, tresky.