REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Raw sushi ze slunečnicových semínek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vitariánská varianta sushi (suši) je skvělou obměnou klasického japonského pokrmu trochu jinak. Bez rýže s českým křenem a tamari (sojová omáčka bez pšenice). Má říz, skvěle chutná a díky semínkům trošku „křupe“, i proto ho mám ráda.


Ingredience:
Na 16 kousků:
Na „rýži“:
50 gslunečnicových semínek (namočených přes noc)
25 gmandlí (namočených přes noc a následně oloupaných)
2 lžíceavokádového oleje
1 lžícenastrouhané mrkvičky
1/2 ksstroužku malého česneku (bez vnitřního klíčku)
pepř
sůl (používám himalájskou)
Na náplň:
červená cibulka
žlutá paprika
cuketa
mrkev
Na zázvor:
čerstvý kořen zázvoru (stačí 5 cm kousek)
2 lžícevinného octa
2 lžícevody
1 lžícešťávy z červené řepy
1 lžíceagáve sirupu
Na „wasabi“:
1/2 ksavokáda
špetka zeleného ječmene
čerstvý křen
Ostatní:
1 ksplátek řasy nori
tamari (na namáčení místo sojovky)

Postup:

1. Den nebo pár hodin předem si připravte marinovaný zázvor. Oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Z ostatních ingrediencí udělejte nálev a zázvor v něm alespoň několik hodin nechte v lednici marinovat.
2. Mandle, třetinu slunečnicových semínek, prolisovaný česnek a avokádový olej hoďte do mixéru a rozmixujte na kaši. Obsah přendejte do misky, přisypte slunečnicová semínka a dobře promíchejte s na jemno nastrouhanou mrkví.
3. Na plnění si připravte dva dlouhé špalíčky z poloviny malé cukety, tenké proužky z jedné mrkvičky, pár dílků žluté papriky a trošku červené cibulky na klínky.
4. Obalte si bambusovou nebo špejlovou podložku na sushi potravinovou folií, ať ji pak zdlouhavě nemusíte mít, řasu rozstřihněte na dvě poloviny a položte na podložku lesklou vrstvou dospod.
5. Na řasu rozložte trochu směsi ze semínek a konec kraje dál od vás nechte 1 cm volný, aby rolka držela dobře zabalená.
6. Do středu na semínkovou směs rozložte proužek cukety, pár proužků mrkve, cibulových klínků a papriku, navlhčete volný konec lehce vodou a zarolujte jako běžné sushi.
7. Na wasabi nastrouhejte křen, smíchejte s rozmačkaným avokádem a dobarvěte zeleným ječmenem.
8. Rolky přepulte a každou nakrájejte na osm špalíčků.

Doporučení:

Sushi rolky můžete plnit jakoukoliv zeleninou, podle nálady a chuti. Zázvor řepou barvit nemusíte, mě se líbí růžový, tak to dělám.

Poznámka:

Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Veggie revoluce je tady. Přidejte se k ní i vy!

Žijeme zdravěji, o tom, co jíme, přemýšlíme a jídlo jako takové se pro mnohé dokonce stalo koníčkem a zábavou. A poptávka po vegetariánských produktech rok od roku roste. Důvodem je především rostoucí obliba zdravého životního stylu nebo snaha navyšovat příjem rostlinných proteinů na úkor proteinů živočišných.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

FOOD STYLING – Vnímejte jídlo komplexně!

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy