REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Raw sushi ze slunečnicových semínek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vitariánská varianta sushi (suši) je skvělou obměnou klasického japonského pokrmu trochu jinak. Bez rýže s českým křenem a tamari (sojová omáčka bez pšenice). Má říz, skvěle chutná a díky semínkům trošku „křupe“, i proto ho mám ráda.


Ingredience:
Na 16 kousků:
Na „rýži“:
50 gslunečnicových semínek (namočených přes noc)
25 gmandlí (namočených přes noc a následně oloupaných)
2 lžíceavokádového oleje
1 lžícenastrouhané mrkvičky
1/2 ksstroužku malého česneku (bez vnitřního klíčku)
pepř
sůl (používám himalájskou)
Na náplň:
červená cibulka
žlutá paprika
cuketa
mrkev
Na zázvor:
čerstvý kořen zázvoru (stačí 5 cm kousek)
2 lžícevinného octa
2 lžícevody
1 lžícešťávy z červené řepy
1 lžíceagáve sirupu
Na „wasabi“:
1/2 ksavokáda
špetka zeleného ječmene
čerstvý křen
Ostatní:
1 ksplátek řasy nori
tamari (na namáčení místo sojovky)

Postup:

1. Den nebo pár hodin předem si připravte marinovaný zázvor. Oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Z ostatních ingrediencí udělejte nálev a zázvor v něm alespoň několik hodin nechte v lednici marinovat.
2. Mandle, třetinu slunečnicových semínek, prolisovaný česnek a avokádový olej hoďte do mixéru a rozmixujte na kaši. Obsah přendejte do misky, přisypte slunečnicová semínka a dobře promíchejte s na jemno nastrouhanou mrkví.
3. Na plnění si připravte dva dlouhé špalíčky z poloviny malé cukety, tenké proužky z jedné mrkvičky, pár dílků žluté papriky a trošku červené cibulky na klínky.
4. Obalte si bambusovou nebo špejlovou podložku na sushi potravinovou folií, ať ji pak zdlouhavě nemusíte mít, řasu rozstřihněte na dvě poloviny a položte na podložku lesklou vrstvou dospod.
5. Na řasu rozložte trochu směsi ze semínek a konec kraje dál od vás nechte 1 cm volný, aby rolka držela dobře zabalená.
6. Do středu na semínkovou směs rozložte proužek cukety, pár proužků mrkve, cibulových klínků a papriku, navlhčete volný konec lehce vodou a zarolujte jako běžné sushi.
7. Na wasabi nastrouhejte křen, smíchejte s rozmačkaným avokádem a dobarvěte zeleným ječmenem.
8. Rolky přepulte a každou nakrájejte na osm špalíčků.

Doporučení:

Sushi rolky můžete plnit jakoukoliv zeleninou, podle nálady a chuti. Zázvor řepou barvit nemusíte, mě se líbí růžový, tak to dělám.

Poznámka:

Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy