Vitariánská varianta sushi (suši) je skvělou obměnou klasického japonského pokrmu trochu jinak. Bez rýže s českým křenem a tamari (sojová omáčka bez pšenice). Má říz, skvěle chutná a díky semínkům trošku „křupe“, i proto ho mám ráda.
Ingredience:
Na 16 kousků: | |
Na „rýži“: | |
50 g | slunečnicových semínek (namočených přes noc) |
25 g | mandlí (namočených přes noc a následně oloupaných) |
2 lžíce | avokádového oleje |
1 lžíce | nastrouhané mrkvičky |
1/2 ks | stroužku malého česneku (bez vnitřního klíčku) |
pepř | |
sůl (používám himalájskou) | |
Na náplň: | |
červená cibulka | |
žlutá paprika | |
cuketa | |
mrkev | |
Na zázvor: | |
čerstvý kořen zázvoru (stačí 5 cm kousek) | |
2 lžíce | vinného octa |
2 lžíce | vody |
1 lžíce | šťávy z červené řepy |
1 lžíce | agáve sirupu |
Na „wasabi“: | |
1/2 ks | avokáda |
špetka zeleného ječmene | |
čerstvý křen | |
Ostatní: | |
1 ks | plátek řasy nori |
tamari (na namáčení místo sojovky) |
Postup:
1. Den nebo pár hodin předem si připravte marinovaný zázvor. Oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Z ostatních ingrediencí udělejte nálev a zázvor v něm alespoň několik hodin nechte v lednici marinovat.
2. Mandle, třetinu slunečnicových semínek, prolisovaný česnek a avokádový olej hoďte do mixéru a rozmixujte na kaši. Obsah přendejte do misky, přisypte slunečnicová semínka a dobře promíchejte s na jemno nastrouhanou mrkví.
3. Na plnění si připravte dva dlouhé špalíčky z poloviny malé cukety, tenké proužky z jedné mrkvičky, pár dílků žluté papriky a trošku červené cibulky na klínky.
4. Obalte si bambusovou nebo špejlovou podložku na sushi potravinovou folií, ať ji pak zdlouhavě nemusíte mít, řasu rozstřihněte na dvě poloviny a položte na podložku lesklou vrstvou dospod.
5. Na řasu rozložte trochu směsi ze semínek a konec kraje dál od vás nechte 1 cm volný, aby rolka držela dobře zabalená.
6. Do středu na semínkovou směs rozložte proužek cukety, pár proužků mrkve, cibulových klínků a papriku, navlhčete volný konec lehce vodou a zarolujte jako běžné sushi.
7. Na wasabi nastrouhejte křen, smíchejte s rozmačkaným avokádem a dobarvěte zeleným ječmenem.
8. Rolky přepulte a každou nakrájejte na osm špalíčků.
Sushi rolky můžete plnit jakoukoliv zeleninou, podle nálady a chuti. Zázvor řepou barvit nemusíte, mě se líbí růžový, tak to dělám.
Poznámka:Raw neboli syrový je označení, které v oblasti kulinářství většinou doprovází vitariánské pokrmy. Vitariánství nebo také syro-jedení, živá strava (anglicky Raw Food) se vyznačuje přípravou jídel, nepřesahující teplotu 42 °C a to z důvodu zachování, co nejvíce tělu prospěšných látek, vitamínů a enzymů. Vitariánská kuchyně je proto plná a bohatá na všechny možné druhy ovoce, zeleniny, ořechů, semínek a klíčků. Při přípravě jídel se nejčastěji využívají výkonné mixéry, odšťavňovače či sušičky.Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.