Linecké má rád snad každý. Ta příjemná máslová chuť a k tomu pikantní marmeláda, díky které je cukroví příjemně vláčné. Slepujte cukroví takovou marmeládou, která obsahuje co nejvyšší procento ovoce. Bonusem je jednoduchost receptu, do jehož přípravy můžete bez obav zapojit i děti.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | moučkového cukru |
250 g | změklého másla |
1 ks | vejce + 1 žloutek |
jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu | |
pikantní marmeláda na slepování (jahodová, rybízová, meruňková apod.) |
Postup:
1. Smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a citronovou kůrou.
2. Do suché směsi přidejte vejce, žloutek a máslo nakrájené na kousky.
3. Rukama nebo pomocí robotu vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
4. Pomoučte si pracovní plochu a vychlazené těsto vyválejte na tloušťku 4 mm.
5. Z těsta vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na plech vyložený pečícím papírem.
6. Cukroví pečte dozlatova v troubě předehřáté na 170 °C.
7. Po vychladnutí slepujte jednotlivé kousky marmeládou.
Na jednom plechu pečte podobně velké kusy cukroví. Díky tomu zajistíte rovnoměrné propečení všech kousků.
Poznámka:Nezapomeňte vybírat kvalitní suroviny označené logy jako KLASA, Regionální potravina či BIO.