V troubě upečené perníčky spojené po dvou sladkou cukrovou náplní, případně zdobené polevou, oříšky …
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
200 g | cukru |
5 lžic | medu |
1 sáček | prášku do pečiva |
2-3 lžíce | mléka |
1 ks | vejce |
perníkové koření | |
ztužený tuk na vymazání plechu | |
Na náplň: | |
150 g | vlašských nebo lískových ořechů |
100 g | cukru |
50 g | sladkých drobečků |
8 lžic | vody |
1 lžička | vanilínového cukru |
Postup:
1. Mouku prosijeme s práškem, přidáme nahřátý med, cukr, vejce, mleté a prosáté koření a za pomocí mléka vypracujeme vláčné těsto
2. Připravené těsto vyválíme na plát silný 1/
2 cm, ze kterého rádýlkem vykrájíme čtverečky nebo obdélníčky (případně i jiné tvary), vyskládáme je na plech vymaštěný tukem
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut a to buď potřené vejcem, nebo je necháme jen tak a až upečené potíráme různými polevami a zdobíme nakrájenými mandlemi či oříšky.
4. Na náplň svaříme cukr s vodou tzv. na nit (tekutina se musí táhnout), vmícháme nastrouhané oříšky, drobečky a vanilínový cukr
5. Vychladlou náplní spojujeme vždy dva perníčky k sobě.
Povrch perníčků můžeme ozdobit různými polevami.
Poznámka:Sladké drobečky si připravíme podrcením máslových sušenek nebo dětských piškotů.