Orehova potica je přesný název pro tradiční Slovinský pečený dezert s ořechovou náplní a rozinkami.
Ingredience:
6 šálků | pšeničné bílé mouky |
1 šálek | másla |
1 šálek | cukru |
3 ks | vaječné žloutky |
2 ks | kostky droždí |
4 dl | mléka |
1 lžičku | soli |
citronová kůra z 1 ks menšího citrónu | |
našlehaný vaječný žloutek na potření | |
Na náplň: | |
3 šálky | mletých ořechů |
1 šálek | cukru |
1 šálek | másla |
4 ks | vajíčka |
4 lžíce | smetany |
1 lžička | vanilkového cukru |
1 lžička | nastrouhané citronové kůry |
špetka skořice |
Postup:
1. Do nádoby nalijte čtyři lžíce mléka, přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky, počkáme, až těsto nakyne do dvojnásobných rozměrů, což potrvá asi deset minut
2. Máslo našleháme, přidáme vaječné žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a zbytek cukru, pomalým hnětením v míse vyrobíme měkké, táhlé kynuté těsto
3. Necháme ho opět nakynout na dvojnásobek původní velikosti, pokud bude moc řídké, přidáme ještě mouku, pak těsto nechám ještě jednou nakynout
4. Výslednou hmotu rozdělte na tři díly a rozválíme ji do obdélníků, silných 1 cm, velikosti plechů na pečení
5. Příprava náplně; našleháme spolu máslo, vejce, cukr, skořici, nastrouhanou citrónovou kůru, smetanu a mleté ořechy
6. Vzniklou hmotou potřeme všechny tři pláty těsta, ty smotáme do tří závinů a položíme je na tukem vymazaný plech na pečení, necháme je odležet na teplém místě asi 45 minut
7. Na povrchu těsto pomažeme našlehaným vaječným žloutkem
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C asi 60 minut
9. Vychladlou poticu nakrájíme na jednotlivé řezy a posypeme ji vanilkovým cukrem.