REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechová potica

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Orehova potica je přesný název pro tradiční Slovinský pečený dezert s ořechovou náplní a rozinkami.


Ingredience:
6 šálkůpšeničné bílé mouky
1 šálekmásla
1 šálekcukru
3 ksvaječné žloutky
2 kskostky droždí
4 dlmléka
1 lžičkusoli
citronová kůra z 1 ks menšího citrónu
našlehaný vaječný žloutek na potření
Na náplň:
3 šálkymletých ořechů
1 šálekcukru
1 šálekmásla
4 ksvajíčka
4 lžícesmetany
1 lžičkavanilkového cukru
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
špetka skořice

Postup:

1. Do nádoby nalijte čtyři lžíce mléka, přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky, počkáme, až těsto nakyne do dvojnásobných rozměrů, což potrvá asi deset minut
2. Máslo našleháme, přidáme vaječné žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a zbytek cukru, pomalým hnětením v míse vyrobíme měkké, táhlé kynuté těsto
3. Necháme ho opět nakynout na dvojnásobek původní velikosti, pokud bude moc řídké, přidáme ještě mouku, pak těsto nechám ještě jednou nakynout
4. Výslednou hmotu rozdělte na tři díly a rozválíme ji do obdélníků, silných 1 cm, velikosti plechů na pečení
5. Příprava náplně; našleháme spolu máslo, vejce, cukr, skořici, nastrouhanou citrónovou kůru, smetanu a mleté ořechy
6. Vzniklou hmotou potřeme všechny tři pláty těsta, ty smotáme do tří závinů a položíme je na tukem vymazaný plech na pečení, necháme je odležet na teplém místě asi 45 minut
7. Na povrchu těsto pomažeme našlehaným vaječným žloutkem
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C asi 60 minut
9. Vychladlou poticu nakrájíme na jednotlivé řezy a posypeme ji vanilkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy