REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechová potica

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Orehova potica je přesný název pro tradiční Slovinský pečený dezert s ořechovou náplní a rozinkami.


Ingredience:
6 šálkůpšeničné bílé mouky
1 šálekmásla
1 šálekcukru
3 ksvaječné žloutky
2 kskostky droždí
4 dlmléka
1 lžičkusoli
citronová kůra z 1 ks menšího citrónu
našlehaný vaječný žloutek na potření
Na náplň:
3 šálkymletých ořechů
1 šálekcukru
1 šálekmásla
4 ksvajíčka
4 lžícesmetany
1 lžičkavanilkového cukru
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
špetka skořice

Postup:

1. Do nádoby nalijte čtyři lžíce mléka, přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a lžíci mouky, počkáme, až těsto nakyne do dvojnásobných rozměrů, což potrvá asi deset minut
2. Máslo našleháme, přidáme vaječné žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru a zbytek cukru, pomalým hnětením v míse vyrobíme měkké, táhlé kynuté těsto
3. Necháme ho opět nakynout na dvojnásobek původní velikosti, pokud bude moc řídké, přidáme ještě mouku, pak těsto nechám ještě jednou nakynout
4. Výslednou hmotu rozdělte na tři díly a rozválíme ji do obdélníků, silných 1 cm, velikosti plechů na pečení
5. Příprava náplně; našleháme spolu máslo, vejce, cukr, skořici, nastrouhanou citrónovou kůru, smetanu a mleté ořechy
6. Vzniklou hmotou potřeme všechny tři pláty těsta, ty smotáme do tří závinů a položíme je na tukem vymazaný plech na pečení, necháme je odležet na teplém místě asi 45 minut
7. Na povrchu těsto pomažeme našlehaným vaječným žloutkem
8. Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C asi 60 minut
9. Vychladlou poticu nakrájíme na jednotlivé řezy a posypeme ji vanilkovým cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy