Recept pochází ze staré “Dorky”, už ani nevím, ze kterého roku … jedná se o ingredience rozpuštěné ve vodní lázni, takto vyrobená čokoláda pak nalitá do košíčků, po ztuhnutí zdobená rozpuštěnou bílou čokoládou.
Ingredience:
105 g | kokosového tuku (BIO kokosový olej - DM drogerie) |
100 g | mléčné čokolády |
100 g | hořké čokolády |
50 g | nugátu nebo nugátového krému |
40 g | bílé čokoládové polevy na zdobení |
125 ml | smetany na šlehání 30 % |
malé papírové nebo kovové pralinkové košíčky |
Postup:
1. Ve vodní lázni pozvolna rozpustíme ve smetaně čokolády, tuk a nugát a dobře vymícháme, necháme lehce vychladnout, pak plníme do malých papírových nebo kovových pralinkových košíčků, Pozor! vodní lázeň nesmí vařit!
2. Uložíme do ledničky nebo dostatečného chladu vychladnout a ztuhnout
3. Vychladlé a ztuhlé ledáčky zdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou
4. Uchováváme v uzavřené dóze v chladu.
Pokud by byl problémem kokosový tuk, je možné nahradit tukem 100 % (ztuženým – Iva, Omega). Ale vyzkoušejte kokosový, je opravdu lepší nebo alespoň dejte půl na půl. Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková