Další slané koláčky inspirované italskou pizzou. Můžete si je plnit dle fantazie a stavu ledničky například tvrdým sýrem, šunkou, salámem, paprikou, kukuřicí, žampiony, klobáskou, kapií, čínským zelím …
Ingredience:
Na těsto: | |
1 kg | hladké mouky |
0,7 l | mléka (přesně!) |
2 dcl | oleje |
1 balení | sušeného droždí na 1 kg mouky |
4 lžičky | cukru |
1 lžička | soli |
"Omáčka" na potírání: | |
200 g | Ramy |
2 lžíce | plnotučná hořčice |
1 lžíce | oregana |
2 lžičky | mleté sladké papriky |
2 lžičky | gulášového koření |
2 lžičky | grilovacího koření |
2 lžičky | worcesterské omáčky |
2 lžičky | vegety |
Na náplň: | |
tvrdý sýr, šunka, salám, paprika, kukuřice, žampiony, klobása, kapie ... podle fantazie | |
originální kombinace je: šunka, tvrdý sýr, žampióny, kukuřice a čínské zelí | |
Ostatní: | |
papír na pečení, mouka na pomoučení pracovní plochy |
Postup:
1. Z uvedených přísad na těsto si vypracujeme těsto; smícháme suché suroviny a přimícháme tekuté, nejlepší je, aby měly pokojovou teplotu
2. Těsto důkladně prohněteme (můžeme i robotem) a necháme vykynout minimálně 1 hodinu
3. Zatím, co nám těsto kyne, z přísad si umícháme pomazánkovou “omáčku” na potírání
4. Po vykynutí těsto vybereme na desku a rozdělíme na 4 bochánky, každý bochník si vyválíme na plát, který potřeme čtvrtinou omáčky (necháme si z ní trošku na potření povrchu)
5. Naskládáme si náplň podle fantazie, na celý plát, ale ne příliš na hrubo, aby nám roláda šla pěkně stočit
6. Stočenou roládu z boků a z vrchu ještě potřeme tou troškou omáčky co jsme si nechali, nařežeme na širší trojúhelníčky, ty ukládáme trošku dál od sebe na plech vyložený papírem na púečení, tento postup zopakujeme ještě třikrát
7. Trojúhelníčky upečeme ve vyhřáté troubě cca na 180 °C pěkně dozlatova.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.