Ochucená šlehačka připravená ze smetany ke šlehání, moučkového cukru a vaječného koňaku.
Ingredience:
1/4 l | smetany ke šlehání |
1 lžíce | moučkového cukru |
1-2 lžíce | hustého vaječného koňaku |
Postup:
1. Vychlazenou smetanu ušleháme dohusta
2. Pak do ní zašleháme moučkový cukr a zlehka vmícháme vaječný koňak.
– Šlehačka se nám snadněji ušlehá, pokud bude dobře vychlazená.- Bude chutnější a bude lépe držet tvar, když do ní přidáme moučkový cukr, želatinu, nebo i přiměřené množství ztužovače.- Při použití obyčejného kakaa (ne instantního) k přípravě pařížské šlehačky musíme kakao rozmíchat na hladkou kašičku v trošce smetany a teprve potom přidat do zahřáté smetany. – Až když je šlehačka téměř tuhá přidáváme cukr, protože by se jinak její tuhnutí zpomalilo.- Šlehačka bude chutnější a bude lépe držet tvar, když do ní přidáme moučkový cukr, přiměřené množství ztužovače nebo rozpuštěnou želatinu.- Snadněji se nám ušlehá, když bude dobře vychlazená.